Zaprli hekerski forum Darkode in priprli kolovodje, obtožen tudi Slovenec

Matej Huš

17. jul 2015 ob 22:25:45

V usklajeni akciji so policisti iz več držav zaprli hekerski forum Darkode, kjer so si člani izmenjevali in prodajali varnostne ranljivosti, orodja za vdiranje ter ukradene informacije, obenem pa so pridržali 28 ljudi, so sporočili z ameriškega pravosodnega ministrstva. S tem so odsekali lovke največjemu tovrstnemu nezakonitemu forumu, kjer je občevanje potekalo v angleščini. Na internetu sicer po ocenah preiskovalcev obstaja okrog 800 podobnih forumov, a je bil Darkode med največjimi, najbolj obiskanimi in najbolje založenimi.

Europol je potrdil, da so v operaciji, ki jo je vodil FBI in pri kateri je sodelovala evropska enota EC3 (European Cybercrime Centre), sodelovali organi pregona iz naslednjih držav: Avstralija, Bosna (Republika srbska) Brazilija, Ciper, Danska, Finska, Hrvaška, Izrael, Kanada, Kolumbija, Latvija, Makedonija, Nemčija, Nigerija, Romunija, Srbija, Švica, Velika Britanija in ZDA. Aretirali so 28 ljudi, izvedli so 37 hišnih preiskav in zasegli več kosov računalniške opreme in pripomočkov.

Darkode so nepridipravi ustanovili že leta 2007, za njegov obstoj pa so preiskovalci vedeli že precej časa. Stran je štela 250-300 članov, ki so morali poznati posebno geslo za vstop. Pridružitev je bila mogoče le s povabilom, za vsakega člana pa je moral jamčiti obstoječi član. Prav tako je bilo treba za članstvo priložiti hekerski CV z dosežki in potencialnim doprinosom k forumu.

Agentje FBI-ja so se že pred več kot letom dni uspeli pod krinko pridružiti strani. Operacija Shrouded Horizon se je končala v noči s torka na sredo z omenjenimi hišnimi preiskavami, zasegom domene ter aretacijami, preiskava pa se bo seveda nadaljevala. Trenutno so vložili obtožnice zoper 12 ljudi, a se preiskava nadaljuje, zato jih bo verjetno še več. Prvi so o aretacijah poročali brazilski mediji, saj so potekale tudi na brazilskih tleh; v zvezni državi Goiânia so pridržali dve osebi, v Brasílii in Belo Horizonteju pa so izvedli hišne preiskave.

Znani strokovnjak za računalniško varnost Brian Krebs je o Darkodu izrecno pisal že leta 2013, pred tem pa v člankih ni omenjal imena. V forum, ki ga od ostalih loči predvsem izjemna pestrost članov, saj prihajajo iz različnih držav, se je bil iz raziskovalnih namenov infiltriral tudi sam. V teh letih je razgalil nekaj članov.

FBI je že vložil obtožnico zoper osem najvidnejših članov foruma. Pred sodiščem se bo moralo zagovarjati sedem Američanov, dva Slovenca ter po en Šved, Pakistanec in Šved, Rus in Alžirec pa sta se na povezanem procesu že izrekla za kriva (FBI navaja države, kjer imajo obtoženci stalno prebivališče).

Med obtožnimi sta 28-letni Matjaž Škorjanc iz Maribora, znan kot iserdo, ter 34-letni Mentor Leniqi (Iceman) iz Gurišnice. Bremenijo ju sodelovanja pri izsiljevanju (racketeering conspiracy) ter združevanja v hudodelsko združbo z namenom izvesti več prevar (conspiracy to commit wire fraud and bank fraud; conspiracy to commit computer fraud, access device fraud and extortion) in večje računalniške prevare (substantive computer fraud). Škorjanca bremenijo še sodelovanja pri organizaciji foruma Darkode (conspiring to organize Darkode forum) in prodaje zlonamerne programske opreme ButterFly bot (selling malware).

Škorjanc je bil v Mariboru aretiran že leta 2010, ko ga je slovenska Policija pridržala zaradi sodelovanja pri pripravi botneta Mariposa/Butterfly. Predlani so ga v Mariboru obsodili na štiri leta in 10 mesecev zapora, njegovo nekdanjo partnerico Nušo Čoh pa zaradi pranja denarja na osem mesecev. Višje sodišče je letos februarja po pritožbi večinoma potrdilo sodbo iz leta 2013; stransko kazen 3000 evrov, zaseg protipravno pridobljenega premoženja, plačilo 25.630 evrov (razlika med ocenjeno pridobljeno koristjo in vrednostjo zaseženega premoženja) ter 4 leta in 10 mesecev zapora, v kar se vštejeta dva dneva pridržanja. Kazen so potrdili tudi Čohovi. Tudi Leniqi, sicer srbski državljan s stalnim prebivališčem v Sloveniji, že ima zgodovino na sodiščih. V istem procesu je krivdo priznal, zato je moral opraviti 480 ur družbeno koristnega dela. Enaka usoda je doletela tudi četrtega obtoženca v slovenskem procesu iz leta 2012, Darka Goričanca.