Slovenski NiceHash izgubil za 56 milijonov evrov bitcoinov

Matej Huš

7. dec 2017 ob 06:49:18

Po celodnevni negotovosti so predstavniki spletne strani NiceHash potrdili, da so bili udeleženi v varnostnem incidentu, v katerem so izgubili vsebino lastne denarnice za bitcoin. Spletna stran NiceHash danes že cel dan ni dostopna, a so sprva zapisali, da gre za vzdrževalna dela. V javnosti se je hitro začel širiti strah, saj so opazili transakciji v višini 4736 bitcoinov iz denarnice NiceHasha na neznan račun. Dobrih dvanajst ur pozneje so predstavniki NiceHasha na družbenih omrežjih potrdili, da se je zgodil varnostni incident. Obseg ukradenega še preverjajo, po neuradnih podatkih in analizi transakcij pa gre za omenjenih 4736 bitcoinov, ki so danes vredni okrog 56 milijonov evrov.

NiceHash je slovensko podjetje s sedežem v ljubljanskem tehnološkem parku, ki sta ga lani ustanovili podjetji H-Bit v lasti Martina Škorjanca in Bitorious v lasti Marka Kobala, ki je tudi aktualni direktor NiceHasha. Spletna stran je uporabnikom po vsem svetu ponujala orodja za rudarjenje alternativnih kriptovalut in najem računske moči, plačila pa so prejemali v bitcoinih. Do izplačil v lastne denarnice so imeli uporabniki bitcoine deponirane pri NiceHashu in ti so sedaj izginili. V izjavi za javnost so v NiceHashu dejali, da incident preiskujejo, da so zaprosili za pomoč organe pregona in da bodo v naslednjih dneh podali več informacij. Policija je potrdila, da so prejeli prijavo, ki jo obravnavajo kot kaznivo dejanja napada na računalniški sistem.

Če se bo izkazalo, da so bitcoini zares nepovratno izgubljeni, bo to ena največjih kraj bitcoinov (glede na trenutno dolarsko vrednost) v zgodovini.