Našima hekerjema grozi ameriški zapor

Dare Hriberšek

9. jun 2019 ob 21:09:35

Zvezno sodišče v Washingtonu je sporočilo, da so vložili obtožnico proti četverici, osumljeni kriminalnega združevanja ter bančnih in drugih prevar, kraje identitet, vdiranja in izsiljevanja, vse to v povezavi s spletnim forumom Darkode. Med njimi sta tudi dva prebivalca naše države, in sicer Matjaž Škorjanc iz Maribora, znan tudi po vzdevku Iserdo, drugi pa je Mentor Leniqi iz Gorišnice, sicer srbski državljan. Poleg njiju sta med obtoženimi še Španec Florencio Carro Ruizu in Američan Thomas McCormick. Mccormicka je ameriška policija pridržala že lani, trojica tujcev pa je za zdaj še na svobodi, sodišče pa je izdalo nalog za njihovo aretacijo.

Obtožnica jih dolži, da so od leta 2008 pa vse do 2013 kradli osebne podatke, med katerimi so bili tudi podatki o bančnih računih in kreditnih karticah, svojim žrtvam naj bi povzročili za 4,5 milijona ameriških dolarjev škode. Četverici v primeru obsodb grozi tudi po petdeset let zapora.

Škorjanc je sicer bil ustanovitelj in prvi upravljavec foruma Darkode, na katerem so člani izmenjevali vdiralske prakse in potrebščine. Forum je deloval na temnem spletu vse do leta 2015, ko so ga zaprli po veliki mednarodni akciji, ki je potekala v 19 državah. Obtožnica Škorjancu očita tudi avtorstvo bota Butterfly, ki ga je med drugim prodajal na Darkode in z njim zaslužil dobrih sto tisočakov evrov. Butterfly je pozneje postal bolj znan pod imenom Mariposa, potem ko je istoimenska španska vdiralska skupina z njegovo pomočjo vzpostavila obsežno globalno botnet omrežje, ki ga je uporabljala za izvajanje in prikrivanje nezakonitih dejanj. Škorjanc je bil zaradi tega leta 2013 že obsojen na skoraj pet let zapora.
Mimogrede, ime Matjaža Škorjanca se je pojavilo tudi v povezavi z incidentom na strani za rudarjenje kriptovalut NiceHash, v katerem so neznanci odnesli za 4700 bitcoinov.

Večer pa poroča, da je pred našim sodiščem odgovarjal tudi že Mentor Leniqi. V okviru dogovora s tožilstvom je priznal, da je med decembrom 2009 in januarjem 2010 od Škorjanca kupil kodo Butterfly, nato pa z njo okužil 3595 računalnikov in izvedel štiri napade. Skupna škoda, ki je s tem nastala, je znašala le nekaj manj kot pol milijona evrov. Sodišče mu je dosodilo 15 mesecev zapora, kazen pa je nato odslužil s 480 urami dela v splošno korist.