Huawei predstavil Mate 30 Pro - brez Googlovih aplikacij

Jurij Kristan

21. sep 2019 ob 22:38:14

Na tiskovni konferenci v Münchnu je Huawei predstavil svoja paradna telefona naslednje generacije, Mate 30 in Mate 30 Pro. Ob vseh tehničnih odlikah pa je bil najpomembnejši podatek programske narave: na teh telefonih ne bo Googlovega programskega ekosistema.

Huaweijeva predstavitev najnovejših članov družine pametnih telefonov Mate je bila težko pričakovan dogodek - pa ne toliko zaradi samih naprav, temveč vprašanja, kako se bo trenutno drugi največji proizvajalec telefonov na svetu soočil s serijo ameriških prepovedi, ki so ga pahnile v sredo trgovinske vojne med Kitajsko in ZDA. Na hardverski ravni se je tokrat še izšlo, kajti procesorje Kirin 990, ki tiktakajo v notranjosti, so izgotovili, še preden je ARM odrekel zvestobo. Tudi glede operacijskega sistema še ni katastrofe, saj so uporabili vejo Androida 10, preoblečeno v lastno podobo EMUI 10. Toda zaradi prepovedi na teh telefonih ne bo Googlovih mobilnih storitev (Google Mobile Services - GMS).

To pomeni, Mate 30 (Pro) bo brez trgovine Google Play, brez YouTuba, Gmaila in Zemljevidov, pa tudi sploh brez večine ameriških aplikacij, kot so Facebook, Twitter, Instagram, Netflix in še mnogo drugih. Namesto tega bo programje osrediščeno okrog platforme Huawei Mobile Services (HMS) s trgovino App Gallery, ki trenutno vsebuje zgolj okoli 45.000 aplikacij. Na tiskovki so povedali, da vlagajo milijardo dolarjev v snubljenje razvijalcev, da bi spisek čimprej povečali, obenem pa ponujajo tudi boljšo delitev dohodkov - 85:15 v primerjavi s 70:30 na Google Playu. Prav tako so izrazili mnenje, da bodo sposobnejši uporabniki vseeno do GMS dostopali po ovinkih, se pravi, iz drugih virov. Toda to je skrajno kisel obet, saj si je težko predstavljati, da bi si na napravah, kjer enostavnost uporabe šteje ogromno, znaten del uporabnikov želel ukvarjanja s hekanjem za dostop do osnovne funkcionalnosti.

Precejšnja škoda za omenjene tegobe, kajti telefona sama sta videti zelo zmogljiva. Oba poganja v začetku meseca predstavljen sistemski čip Kirin 990, in sicer bo na voljo tako inačica z ali brez modema 5G. Bateriji so povečali na 4200 mAh in 4500 mAh (Pro), kar naj bi omogočalo odličen čas delovanja. Tudi polnjenje je hitro pri 40 W prek kabla in 27 W brezžično; vgrajeno je povratno brezžično polnjenje. Medtem ko ima osnovni Mate ploski OLED ekran velikosti 6,62 palca, pa ima Pro zaobljenega, skoraj za pol kroga, v nenavadni ločljivosti 2400×1176. Na vrhu je zareza s sistemom za prepoznavo obraza in zaznavanjem gibanja prstov, medtem ko je bralnik prstnih odtisov vgrajen v zaslon.

Kot smo doslej že vajeni, so se Kitajci še posebej izprsili pri fotografskem delu. Mate 30 Pro ima kar štiri objektive, od katerih so trije fotografski, za četrtim pa je zaznavalo globine. Po vrsti najdemo: ultraširoki objektiv z goriščno razdaljo 18 mm in tipalom s 40 MP v barvah RGGB; široko lečo z goriščnico 27 mm in 40 MP senzorjem v barvah RYYB; telefoto objektiv z 8 MP in goriščem 80 mm. Vgrajeno je strojno stabiliziranje slike (OIS), končno tudi snemanje videa v 4K s 60 sličicami na sekundo, obenem pa je zanimiva še zmožnost snemanja s 7680 fps pri ločljivosti 720p.

Huawei Mate 30 bo v inačici z 8 GB pomnilnika in 128 GB shrambo na voljo za 800 evrov. Mate 30 Pro (z 256 GB shrambo) bo imel nalepko 1100 eur, v verziji 5G pa bo še stotaka dražji. Tu pa pridemo do naslednjega poglavitnega problema: točna razpoložljivost naprav še ni znana. Oktobra naj bi zagotovo prišli na azijski trg in morda v peščico evropskih držav, med katerimi seveda ni regije s Slovenijo. V preostanek Evrope pridejo pozneje. Menda. Gotovo bodo skušali Kitajci pred prihodom kar se da popolniti ponudbo v svoji trgovini, kajti težko si je predstavljati, da bi šel telefon brez Googlovim primerljivih storitev kjerkoli na Zahodu dobro v prodajo.