Google nadaljuje z razvojem tehnologije Soli

Jurij Kristan

5. mar 2022 ob 13:29:09

Pri Googlu so malo odškrnili vrata laboratorija za razvoj naprednih tehnologij in pojasnili, v katero smer razvijajo svoj "mini radar" Soli, s katerim nameravajo zaznavati ne le ročne geste, temveč gibanje celotnega telesa oseb v bližini naprav.

Ena bolj skrivnostnih Googlovih izpostav je laboratorij ATAP, kar je kratica za Advanced Technology and Projects. Tam so med drugim razvili mini radarček Soli, katerega namen je bil sprva prostoročen nadzor naprav s kretnjami, na primer pri telefonu Pixel 4. Toda pri njem se ideja še ni najbolje obnesla in novejši Googlovi telefoni senzorja nimajo več vgrajenega. Tri leta pozneje so inženirji pripravljeni spregovoriti o naslednji generaciji radarčka, ki mu bodo precej razširili namembnost: ne bo več zaznaval zgolj rok, temveč gibanje celotnega telesa, z obračanjem glave vred. Zamisel se vklaplja v Googlovo idejo razvoja novega "jezika" za interakcijo s stroji, s katerim želijo napraviti nadzor sodobne elektronike bolj organski.

V praksi to pomeni, da bodo naprave skušale z naprednejšimi senzorji podrobneje zaznati naše obnašanje in iz tega izluščiti, kaj počnemo in nameravamo, s tem pa prilagoditi svoje delovanje, da nam bodo čim bolj v pomoč in čim manj v napoto. Če se bomo denimo obrnili proti pametnemu pomočniku, nas bo pozdravil in v primeru vdelanega zaslona predlagal določene možnosti. Nekateri asistenti, kot je Nest Hub, to v omejeni meri že počno s pomočjo kamerice, a s Solijem naj bi bilo mogoče gibanje oseb v okolici zaznati precej natančneje. Zaenkrat v Googlu govorijo samo o tehnologiji kot taki in omenjajo, da konkretni izdelki še niso v pripravi. Pred praktično rabo nas čaka vsaj še preudarjanje varnosti in zasebnosti; že mikrofoni in kamere v obstoječih napravah pomenijo v tem oziru znatno tveganje, ki pa bi ga senzor, ki natančno ve, kako se gibljemo in obnašamo, bržkone še zaostril.