Telefoni Pixel 6 prispejo naslednji teden

Jurij Kristan

22. okt 2021 ob 07:12:37

Po tem, ko smo o telefonih Pixel 6 skozi mini najave in pobege informacij izvedeli že skoraj vse, je v bistvu še največje razkritje uradne najave njuna konkurenčna cena.

Pri Googlu si nas prizadevajo že od poletja prepričati, da s telefoni Pixel 6 mislijo resno in da so naposled napravili dobro zaokrožene naprave za srednji in višji del trga. Večino specifikacij zato že poznamo. Pixel 6 in Pixel 6 Pro imata novo obliko z zadebeljenim delom s foto objektivi, ki se razteza po vsej širini telefona. Manjši ima 6,4-palčni AMOLED zaslon ločljivosti 2340×1080 pik in osveževanja 90 Hz, večji pa 6,7-palčnega s 3120×1440 pikami in spremenljivim osveževanjem do 120 Hz. Glede na pretekle pixle je dobro nadgrajen fotografski del, kjer ima glavna kamerica tipalo s 50 megapiksli, ki pa privzeto štiri združuje, zato je efektivna ločljivost nekje 12,5 MP. Obe izvedenki imata še ultraširokokotni objektiv z 12 MP, le Pro pa ima še telefoto s 48 MP in štirikratno optično povečavo. Osnovna inačica ima 8 GB pomnilnika, Pro 12 GB; shrambe gredo od 128 GB do 256 GB, Pro pa pozna tudi 512 GB.

Več neznank se je doslej skrivalo pri sistemskem čipu, kajti snovalci so prvič uporabili Googlov lasten silicij, čip Tensor. Po eni plati smo dobili potrditev, da so inženirji v mnogočem povzeli Samsungovega Exynosa, saj ima konfiguracija 2 najhitrejši jedri Cortex-X1, dve srednje hitri Cortex-A76 in štiri varčna Cortex-A55. Po drugi strani na predstavitvi o Samsungu niso črhnili nobene in tako še vedno ne vemo, v kakšnem partnerstvu podjetji pravzaprav sta. V Googlu se namesto na gole hitrostne specifikacije raje osredotočajo na tisto, kar prinašajo drugi, njihovi deli sistemskega čipa, torej pospeševalnika za strojno učenje (NPU) in obdelavo slik (ISP). Na predstavitvi (krajši video povzetek) so pokazali kar nekaj zanimivih prijemov pri fotografiranju in obdelavi teksta ter zvoka; med drugim hitro odstranjevanje ali megljenje motečih elementov s slik; pa prevajanje teksta v realnem času in zmožnost, da umetna pamet samostojno prevzame čakanje na sogovornike v klicnih centrih.

Kolikšno praktično prednost glede na konkurenco bodo te funkcije v resnici pomenile, bomo videli v prihodnjih mesecih, že takoj na štartu pa je zanimiva Googlova privlačna cenovna politika. Pixel 6 namreč v Evropi stane 650 evrov, inačica Pro pa 900 eur v osnovni različici s 128 GB shrambo in tisočaka v tisti z 256 GB. Seveda pa bi se spodobilo, če bi velikan gole cenovne postavke podprl še z boljšo dobavljivostjo in podporo, ki ju na tej strani Luže od njega nismo ravno vajeni. Naprave prispejo 28. tega meseca.