Tudi ARM se odpoveduje sodelovanju s Huaweijem

Matej Huš

22. maj 2019 ob 22:13:25

Naslednje v vrsti podjetij, ki so (vsaj začasno) naredila križ čez Huawei, je ARM. Dogodek je pomemben predvsem zato, ker je ARM britansko podjetje, a se je vseeno odločili slediti ameriškemu zgledu. Po internih dokumentih, ki jih je pridobil BBC, so zaposleni že dobili okrožnico, naj ustavijo vse aktivne pogodbe, podporo in druge aktivnosti s Huaweijem. Podjetje je zapisalo, da dizajni vsebujejo tehnologijo, ki izvira iz ZDA, zato je ne smejo dobavljati Huaweiju.

Če bo ARM pri svoji odločitvi vztrajal dlje časa, je to za Huawei izjemno hud udarec. Medtem ko je Android še možno nadomestiti (navsezadnje je odprtokoden), je pri ARM-jevih čipih to skorajda nemogoče. Razvoj lastnih čipov je možen, a gre za drago in počasno početje. ARM-jevi čipi niso le sestavni del mobilnih telefonov, najdemo jih tudi v računalniških strežnikih, baznih postajah 5G itd.

V ARM-ju so bili o spremembi obveščeni 16. maja, še dva dni pozneje pa je po podjetju krožila okrožnica s podrobnostmi. Čeprav je ameriška vlada 20. maja omilila prepoved ameriškim podjetjem glede sodelovanja s Huaweijem, ARM meni, da to ne velja za njegove licence. Tako ARM-jevo osebje ne sme več sodelovati s Huaweijem, HiSiliconom ali drugimi povezanimi družbami. Prepoved velja celo za ARM China, v kateri ima ARM 49-odstotni delež.

V praksi to pomeni, da bo HiSilicon normalno izdal prihajajoči procesor Kirin 985, ki temelji na ARM-jevi tehnologiji, ker je razvoj končan. Naslednja generacija pa je že pod vprašajem. Enako velja za čipe Kunpeng (za strežnike TaiShan) in vso tehnologijo 5G, ki potrebuje tudi licence ameriških podjetij.