Prihajajo sistemski čipi z vgrajenim modemom 5G

Jurij Kristan

9. sep 2019 ob 01:38:33

Huawei in Samsung sta na berlinskem sejmu IFA najavila novi inačici sistemskih čipov Kirin in Exynos, ki bosta imeli vdelan modem 5G, kar bo omogočilo kompatnejše in varčnejše 5G naprave.

Berlinski sejem potrošne elektronike IFA pri Huaweiju redno izrabljajo za napovedi svojih paradnih SoCjev in letos ni bilo nič drugače. Naslednjo generacijo njihovih sistemskih čipov bo vodil Kirin 990, ki pa bo tokrat prvič prišel v dveh inačicah: s 5G modemom in brez njega. V sam SoC vgrajen modem standarda 5G je velika stvar, saj se pri vseh doslej razpoložljivih napravah nahaja zunaj njega, na matičnem vezju. To povzroča vsakovrstne probleme, od povečevanja naprav do njihovega pregrevanja. Vdelavo modema v čip je omogočila uporaba najmodernejše iteracije TSMCjevega 7-nanometrskega proizvodnega procesa (7FF+) z izkoriščanjem ekstremne UV svetlobe. 4G inačica bo po drugi plati še vedno napravljena v prvotnem 7 nm procesu, ki so ga uporabili že pri Kirinu 980. Sam 5G modem bo omogočal teoretični prenos 2,3 Gbps do uporabnika in 1,25 Gbps v nasprotni smeri ter bo polnofrekvenčni, s podporo tako samostojne kot nesamostojne arhitekture (SA in NSA).

Velikost tranzistorjev ni edina razlika med obema verzijama 990tke. Čeprav imata enako konfiguracijo jeder - dve najhitrejši Cortex-A76, dve srednje hitri A76 in štiri majhna A55 - so frekvence pri inačici 4G za odtenek nižje. (Mimogrede, pri Huaweiju pravijo, da se za najnovejša jedra A77 niso odločili, ker jih niso uspeli prignati do želenih frekvenc, a se je težko znebiti občutka, da ima poleg nekaj tudi trgovinski spor med ZDA in Kitajsko.) Še večja je razlika v enoti za pospeševanje nevronskih mrež (NPU): različica 5G bo imela trijedrno v konfiguraciji 2+1 (dve veliki plus malo) jedro arhitekture Da Vinci, verzija 4G pa 1+1. Grafični del bo pri obeh zajeten, z vezjem Mali G76 v šestnajstjedrni implementaciji.

Kdaj natančno obe različici Kirina 990 prideta v trgovine, pri Huaweiju še niso povedali. 19. tega meseca bodo v Münchnu najavili telefona Mate 30 in 30 Pro, ko bomo tudi videli, v katere naprave bosta sploh posajena. Čisto mogoče je, da bo zaradi razlik v frekvencah in drugem verzijo 5G nosil zgolj Mate 30 Pro.

Samsungov prvi SoC z vdelanim modemom 5G pa presenetljivo ni postavljen na zgornji konec trga, temveč na sredo, kot naslednik 9610tke. Exynos 980 je zanimiv iz večih razlogov. Gre za prvega člana te družine s trištevčno označbo, njegova nalepka pa je hecna v luči dejstva, da bo vsaj malo tekmoval tudi s Kirinom 980. Gre za prvi Samsungov sistemski čip z jedri Cortex-A77, prvega v srednjem cenovnem razredu z vgrajeno enoto NPU in prav tako prvega s podporo za Wi-Fi 6. Sam modem bo podpiral del spektra pod 6 GHz (ki bo na štartu pomembnejši), s prenosi 2,55 Gbps navzdol in 1,28 Gbps navzgor. Tudi za Exynosa 980 še ne poznamo datuma prihoda; Samsung ga postavlja nekam okrog novega leta.

Če bodo tudi naprave sledile najavam čipov, bo torej Huawei prvi pripeljal vgrajen 5G modem na zgornji del trga, Samsung pa na srednjega. Qualcomm namerava modem X55 v Snapdragone vgraditi zgodaj naslednje leto, MediaTek pa ni v Berlinu rekel nobene, četudi je že spomladi najavil Helia M70.