Huaweijevi prihajajoči telefoni brez Googlovih storitev in aplikacij?

Dare Hriberšek

29. avg 2019 ob 17:43:05

Sredi septembra naj bi Huawei v Münchnu predstavil svoja nova paradna konja med pametnimi telefoni, modela Mate 30 in 30 Pro. A novinca utegneta naleteti na nepremostljivo oviro ob splovitvi, saj po zagotovilih predstavnikov Googla napravi ne bosta smeli uporabljati Googlovih storitev in aplikacij. Gre za posledice odločitve administracije v Washingtonu, po kateri ameriška podjetja ne smejo poslovati s kitajskimi telekomunikacijskimi podjetji.

Huawei je sicer maja dobil tri mesece trajajočo izjemo od prepovedi, da bi lahko zagotavljal podporo in nadgradnje za svoje obstoječe naprave, pred dobrim tednom dni pa so ta rok podaljšali še do 19. novembra. Toda to še vedno velja le za telefone, ki so že na trgu, ne pa tudi za nove modele.

Ena od možnosti, ki se ponujajo, je, da za izjemo zaprosi Google, ki je v preteklosti že dejal, da želijo še naprej sodelovati s Huaweijem, toda za zdaj v podjetju še niso potrdili, da so za kaj takega zaprosili. Reuters je včeraj poročal, da so ameriška podjetja doslej na Ministrstvu za trgovino vložila že okoli 130 prošenj za poslovno sodelovanje s Huaweijem, a nobena ni dočakala odobritve. Huawei sicer lahko uporabi odprto različico Androida, toda uporaba Googlovih aplikacij je v EU (ne pa tudi drugod) mogoča le s plačilom licence Googlu.

Ameriške restrikcije se že poznajo na prodaji Huaweijevih naprav zunaj meja Kitajske. V Evropi je tako njihov delež v drugem kvartalu upadel s 25 na okoli 19 %.

Huawei je sicer nedavno predstavil Harmony, lasten mobilni operacijski sistem, za katerega pa se analitiki strinjajo, da je za zdaj še daleč od tega, da bi bil enakovredna alternativa Androidu.