Margrethe Vestager je v EU dobila novo priložnost

Dare Hriberšek

11. sep 2019 ob 15:32:10

Danska političarka Margrethe Vestager, donedavna evropska komisarka za konkurenco, bo ostala na svojem delovnem mestu, ki pa bo svojemu dosedanjemu delovnemu področju priključilo še dodatno področje, namreč vzpostavljanje "EU, pripravljene na digitalno dobo." Vestagerjeva bo obenem dobila položaj izvršne podpredsednice Evropske komisije (EK).

Novo-staro komisarko smo si zapomnili - zlasti pa jo pomnijo vodstva velikih tehnoloških podjetij iz ZDA - po tem, da je v njenem mandatu EU postala svetovni pionir v boju proti njihovemu rastočemu vplivu, zaradi česar nas zdaj posnemajo številne države, na določenih področjih tudi ZDA.

V preiskavi irskih davčnih ugodnosti je tako Applu izstavila račun za skoraj 13,6 milijarde dodatnih davščin, Google je zaradi ščitenja lastne pozicije na področju spletne prodaje plačal 2,4 milijarde evrov kazni, za zlorabo položaja lastne platforme Android 4,34 milijarde, in še 1,49 milijarde za zlorabo dominantne pozicije na področju spletnih iskalnikov. Facebook je obtožila laganja regulatorjem, da je smel prevzeti WhatsApp in ga kaznovala z dobrimi 100 milijoni, Qualcommu pa je za oviranje drugih proizvajalcev čipov za vgradnjo v Applove naprave izstavila globo v višini dobre milijarde evrov. Naštevamo zgolj najbolj odmevne primere.

Imenovanje Vestagerjeve je izpeljala Ursula von der Leyen, prihajajoča predsednica EK, ki je ob tem poudarila, da mora EU nadoknaditi nekatere zaostanke na področju digitalnih tehnologij, zlasti področje informacijske varnosti, umetne inteligence in velikih količin podatkov.