Juncker Googlu zaradi Androida naložil za 4,34 milijarde evrov kazni

easytm

18. jul 2018 ob 14:01:10

Evropska komisija je tehnološkemu velikanu izrekla finančno kazen v višini 4,34 milijarde evrov. Jean-Claude Juncker in njegova ekipa Googlu očitajo zlorabo prevladujočega položaja na področju operacijskih sistemov za mobilne naprave. Google je po ugotovitvah evropske komisije v Androidu vzpostavil omejitve za proizvajalce pametnih naprav in mobilne operaterje glede izbire internetnih iskalnikov - dolgo časa je bilo možno prek Androida po spletu brskati samo prek Googlovega iskalnika.

Google mora v 90 dneh od izreka kazni odpraviti vse ugotovljene nepravilnosti. V nasprotnem primeru Juncker obljublja, da bodo kazni še višje. Komisija namerava naslednjič kazen naložiti kar krovnemu podjetju Alphabet in sicer v višini do 5% dnevnih prihodkov podjetja.

In kaj točno Evropska komisija očita Googlu? Junckerja je zmotilo predvsem dejstvo, da je Google od proizvajalcev pametnih naprav zahteval obvezno vključitev aplikacije Google Search in brskalnika Chrome. Drugače je podjetjem omejil dostop do tržnice aplikacij Google Play.