EU: Facebook je glede prevzema WhatsAppa zavajal

Matej Huš

20. dec 2016 ob 17:30:09

Evropska komisija je sporočila, da je Facebook v postopku pridobivanja dovoljenja za prevzem WhatsAppa morda "posredoval napačne ali zavajajoče podatke", na podlagi katerih so mu odobrili nakup. Zaradi tega je Komisija danes Facebooku poslala uradno izjavo o nasprotovanju, na katero mora Facebook odgovoriti. Če Komisija s pojasnili ne bo zadovoljna, Facebooku grozi globa v višini do enega odstotka letnih prihodkov podjetja. Ti so lani znašali 12,5 milijarde dolarjev, torej se pogovarjamo o zneskih do približno 175 milijonov dolarjev, saj bo letošnji rezultat še boljši.

Kamen spotike leži v osebnih podatkih, katerih veliki bazi sta imela tako Facebook kakor WhatsApp. Facebook je Evropski komisiji leta 2014 izrecno zatrdil, da ju zaradi velikosti tehnično ni mogoče povezati in istemu uporabniku slediti prek obeh storitev. To ni bila edina zaveza, ki jo je Komisija upoštevala pri odobritvi prevzema, je bila pa ena pomembnejših. Letos avgusta pa je Facebook oznanil, da bo WhatsApp telefonsko število uporabnika delil s storitvijo Facebook, kar pomeni, da sta bazi povezani. Facebook je dejal, da bodo s tem izboljšali uporabniško izkušnjo, saj da bodo lahko za prijatelje predlagali ljudi, ki jih poznamo iz WhatsAppa.

Komisija ugotavlja, da je tehnična možnost to početi obstajala že leta 2014, kar je Facebook tedaj izrecno zanikal. Facebook ima sedaj do 31. januarja časa, da se odzove na izjavo o nasprotovanju, ki mu jo je poslala Komisija. V njej bo moral pojasniti svoje zaveze in dokazati, da ni zavajal. Komisija mu sicer ne more za nazaj vzeti dovoljenja za prevzem, ker je ta že zaključen in ker omenjena problematika ni bila edino merilo, ki se je v postopku presojalo. Lahko pa mu izreče globo v višini do enega odstotka letnih prihodkov. To je prvikrat od uvedbe novih pravil leta 2004, da je Evropska komisija podjetje obtožila zavajanja v postopku združevanja oziroma prevzemanja.