Potrjeno: EU Googlu prisolila še tretjo globo

Dare Hriberšek

20. mar 2019 ob 19:44:32

Podjetje bo tako moralo poravnati 1,49 milijarde evrov kazni zaradi oviranja konkurentov pri oglaševanju na spletnih iskalnikih med letoma 2006 in 2016."Google je zacementiral svoj položaj na trgu oglaševanja v iskalnikih in svoj monopol pa zaščitil s protikonkurenčnimi pogodbenimi omejitvami na spletnih straneh tretjih ponudnikov. To je po predpisih za varovanje konkurence EU nezakonito," je odločitev pospremila evropska komisarka Margrethe Vestager.

Predstavniki Googla so se na odločbo že odzvali in sicer z nekoliko spravljivo izjavo, da so se od nekdaj strinjali, da so zdravi, cvetoči trgi v interesu vsakogar in da so že sprejeli nekaj ukrepov, s katerimi naj bi naslovili očitke Evropske komisije (EK), še nekaj pa naj bi jih sprejeli v naslednjih mesecih.

Kot smo poročali prejšnji teden, se kazen nanaša na Googlovo storitev AdSense for search, ki lastnikom spletnih strani med iskalne poizvedbe pomeša tudi oglase. Leta 2006 so tako v pogodbah z upravljavci spletnih strani začeli uporabljati ekskluzivno klavzulo, ki je slednjim omejevala plasiranje oglasov Googlovih konkurentov. Od leta 2009 pa so prešli na t. i. klavzulo za premium izpostavitve, ki je lastnike spletnih strani primorala, da so najbolj dobičkonosna mesta rezervirali za Googlove oglase, za katere so prejeli tudi predpisano minimalno število objav. Če so želeli kakršnokoli spremembo glede postavitve oglasov konkurenčnih podjetij, pa so morali za to dobiti posebno, pisno dovoljenje Googla.

Zaradi tega je bila po mnenju EK zatrta vsakršna rast konkurence, lastnikom spletnih strani pa je zožila možnosti za prodajo oglaševalskega prostora do te mere, da so ga v pretežni meri lahko prodajali le Googlu. Ta je v prej omenjenem obdobju tako obvladoval 90 % trga iskalnikov in 75 % na trgu z njimi povezanega oglaševanja.

Za Google je to s strani EU že tretja denarna kazen. Lani so prejeli 4,34 milijarde težko globo zaradi oviranja konkurence s platformo Android, še leto prej pa 2,4 milijarde, potem ko so ovirali konkurenco pri spletnem primerjanju cen izdelkov.