Google bo za ponudnike iskanja prirejal dražbe

Dare Hriberšek

4. avg 2019 ob 20:57:55

Potem, ko je Google lani v EU skupil 4,34 milijarde evrov težko kazen zaradi domnevnega onemogočanja konkurence na področju iskalnikov na mobilnih napravah, bomo lahko Evropejci (natančneje prebivalci držav podpisnic Sporazuma o Evropskem gospodarskem prostoru, EEA) od prihodnjega leta dalje na platformi Android izbirali med Googlom in še tremi iskalniškimi konkurenti.

Bolj presenetljivo je dejstvo, da bo Google trojico soponudnikov izbral s pomočjo zbiranja ponudb. Pretendenti bodo morali oddati zaprto ponudbo, v kateri bodo navedli, koliko so pripravljeni plačati Googlu za vsakega uporabnika, ki bo na Andoidu izbral njihovo iskanje. Trojica najboljših bo potem v izbirnem meniju razporejena po naključnem vrstnem redu. Google bo za vsako državo določil tudi minimalno vrednost ponudbe, če ta ne bo dosežena, si bo pridržal možnost proste izbire med ponudniki, ki so na voljo.

Na prvi pogled ima sistem vsaj eno veliko pomanjkljivost, namreč, v trenutku izbire nas bodo ob Googlu pričakali trije najboljši plačniki, ne pa trije ponudniki najboljšega iskalnika, denimo najbolj inovativnega ali pa takega, ki uporabniku nudi največ zasebnosti.