Google evropskim uporabnikom Androida omogočil izbiro brskalnika

Matej Huš

20. mar 2019 ob 23:18:56

Danes je sicer težak dan za Google, ki je dobil novo evropsko globo, to pot zaradi oviranja konkurence pri oglaševanju na iskalnikih, a to edina bitka, ki jo je Google izgubil proti Evropski komisiji. Lanskega julija je Googlu izrekla 4,34 milijarde evrov globe zaradi nezakonitih praks na mobilnih napravah z Androidom, ki so neupravičeno favorizirale Googlov brskalnik Chrome. Google je včeraj sporočil, da se njegova politika končno spreminja. Evropski uporabniki Androida bomo dobili izbiro brskalnika in iskalnika. Oziroma poziv zanjo, saj samoiniciativno lahko izbirajo že od začetka.

Doslej sta bila privzeto naložena Chrome in Google Search. To ni bila tehnična omejitev, temveč pravna zahteva. Google je po odločitvi Komisije spremenil licenčno politiko, ki je temu napravila konec. Odtlej sp licence za Google Play (spletna trgovina), Chrome in Google Search ločene, kar pomeni, da ne bo treba več namestiti vseh treh. Brez prve so telefoni z Androidom skoraj neuporabni, drugi dve pa seveda nista nujni. Sedaj bodo storili še več.

Odslej bodo uporabniki Androida dobili okno, v katerem bodo lahko izbrali tudi kakšen drugi brskalnik ali iskalnik namesto prednameščenih. To odločitev bodo ponudili tako novim kakor tudi starim namestitvam Androida. V resnici so uporabniki že doslej lahko sami namestili vse aplikacije, ki so jih želeli, od lanskega julija pa proizvajalcem ni bilo treba več prilagati Chroma. Toda Google želi s tem dodatnim korakom, ki bo roko na srce verjetno zgolj vznejevoljil ali prestrašil ljudi, Komisiji pokazati, da se je poboljšal in se izogniti še kakšnim kaznim v prihodnosti. Danes je namreč dobil še eno.