Google se je pritožil na evropsko globo

Matej Huš

5. jun 2019 ob 21:40:41

Po pričakovanjih je Google vložil pritožbo zoper 1,49 milijarde evrov težko globo, ki mu jo je zaradi oviranja konkurence na področju spletnih iskalnikov med letoma 2006 in 2016 marca izrekla Evropska komisija.

Pritožbo so vložili na Sodišče Evropske unije v Bruslju. Obe strani sta potrdili, da je tožba na sodišču vložena, nadaljnjih komentarjev pa iz Googla niso dajali. Iz Evropske komisije so sporočili le, da bodo svojo odločitev zagovarjali tudi na sodišču.

To je sicer že tretja večja globa, ki jo je Google prejel v EU. Lani je moral Google plačati 4,34 milijarde evrov zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu operacijskih sistemov za mobilne naprave, predlani pa 2,42 milijarde evrov kazni zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu iskalnikov, kjer so favorizirali svoje storitve za primerjavo cen. Google omenjeni globi prav tako prereka na sodišču, je pa tudi spremenil politiko glede Androida v Evropi in delovanje Google Shopping, s čimer je ugodil zahtevam Komisije.

Najnovejša globa, ki jo Google prereka, pa se nanaša na AdSense. V pogodbe s stranmi, ki so uporabljale to storitev, je Google vsilil omejujoče pogoje, ki jih na prostem trgu ne bi mogel. Z njimi je skrbel, da je bil Googlov reklamni prostor najbolj izpostavljen na straneh (premium izpostavitev). Za spremembe postavitev oglasov konkurence so upravljavci strani potrebovali pisno soglasje iz Googla. S tem je Google de facto monopoliziral trg prodaje oglasnega prostora, ugotavlja Evropska komisija. Google se seveda s tem ne strinja.