Google bo proizvajalcem pametnih telefonov začel zaračunavati Google Play v EU

Matej Huš

16. okt 2018 ob 21:17:00

Google se je po pritožbi sedaj na julijsko globo, ki mu jo je naložila Evropska komisija, odzval tudi vsebinsko. Zaradi očitkov, da zlorablja prevladujoč položaj na trgu operacijskih sistemov za mobilne telefone in iskalnikov, je Google dobil 4,34 milijarde evrov globe. Google trdi, da bo zaradi spoštovanja evropskih zahtev izgubil del zaslužka, ki ga bo nadomestil z licenčninami.

Podpredsednik za platforme in ekosisteme Hiroshi Lockheimer je v blogu pojasnil, da so s prednameščanjem Google Searcha in Chroma financirali razvoj Androida. Zaradi tega bodo sedaj vpeljali plačljiv model za vse pametne telefone in tablice, ki se bodo prodajali v Evropskem gospodarskem prostoru (EEA), torej v državah EU, Islandiji, Liechtensteinu in na Norveškem.

Proizvajalci bodo lahko prodajali androidne telefone s prednaloženimi Googlovimi aplikacijami, ki vsebujejo predrugačene, nezdružljive ali forkane distribucije operacijskega sistema. To doslej ni bilo dovoljeno. Proizvajalci bodo lahko mobilni paket aplikacij licencirali neodvisno od Search Appa in Chroma, kar je bila ključna zahteva Komisije, a to ne bo brezplačno. Treba bo plačati - znesek še ni znan - za namestitev Google Playa, Driva, YouTuba itn. Za Chrome in Search App bodo na voljo ločene licence.

Novi pogoji bodo začeli veljati 29. oktobra letos.