Google se je pritožil na milijardno globo v EU

Matej Huš

11. okt 2018 ob 09:59:30

Po pričakovanjih se je Google pritožil na 4,34 milijarde evrov težko globo, ki mu je bila izrečena julija zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu operacijskih sistemov za mobilne naprave. V torek so vložili uradno pritožbo, potem ko se je bližal iztek 90-dnevnega roka za njeno vložitev.

Komisija trdi, da Google v svojem operacijskem sistemu Android omejuje proizvajalce drugih iskalnikov in brskalnikov. Glavni problem je Googlova zahteva, da proizvajalci na telefone namestijo Chrome in Google Search, sicer ne dobijo polnega dostopa do Google Playa. Slednja spletna tržnica je ključni del ekosistema Android, zato nimajo druge izbire, kako da prednaložijo tudi Chrome in Google Search. To uporabnike pogosto premami v njuno uporabo, ne da bi sploh pomislili na alternative.

Google vztraja, da to ni nič prepovedanega. Sporno prakso morajo končati do 28. oktobra, ko se izteče rok za izvedbo popravljalnih ukrepov. Googlova pritožba te obveznosti ne zadrži. Če Google tega ne bo spoštoval, mu grozi kazen do 5 odstotkov dnevnih prihodkov za vsak dan kršitev.

To je že druga visoka globa, ki jo je Google dobil v Evropi in proti kateri protestira. Zaradi zlorabe prevladujočega tržnega položaja na trgu iskalnikov in neupravičenega favoriziranja lastnih storitev je Komisija Googlu lani izrekla 2,42 milijarde evrov globe. Tudi v tem primeru se je Google pritožil, epiloga pa še ni.