Huawei domala ukinja razvojni oddelek v ZDA

Matej Huš

15. jul 2019 ob 22:21:16

Čeprav se odnosi med ameriško administracijo in Huaweijem vendarle zlagoma ogrevajo, bodo zaradi omejitve poslovanja ameriških podjetij s Huaweijem Kitajci odpuščali v ZDA. V Huaweijevih raziskovalno-razvojnih oddelkih (formalno gre za podružnico Futurewei Technologies) v Teksasu, Kaliforniji in Washingtonu je zaposlenih 850 ljudi, ki bodo večidel pristali na cesti, piše The Wall Street Journal.

Časnik se sklicuje na vire blizu podjetja in pravi, da bo brez dela ostalo več sto ljudi. Nekatere so o tem že obvestili, drugi lahko vesti pričakujejo kmalu. Nekateri kitajski zaposleni bodo imeli možnost nadaljevati delo v podjetju, če se preselijo na Kitajsko, večina pa bo ostala brez zaposlitve.

Maja je Bela hiša izdala ukaz, s katerim je ameriškim podjetjem prepovedala prodajo izdelkov Huaweiju. To je v trenutku pomenilo, da so Kitajci ostali ne le brez dela Androida, temveč tudi brez številnih čipov in druge opreme, ki jo nujno potrebujejo za izdelavo pametnih telefonov in druge elektronske opreme. Čeprav je konec junija ameriški predsednik nekoliko omilil te prepovedi, normalizacije odnosov ni pričakovati, dokler državi ne zgladita trgovinskih sporov. Huawei je ocenil, da bo prodaja pametnih telefonov zato 40-60 odstotkov nižja, prihodki podjetja pa 30 milijard dolarjev manjši.