Huawei se pripravlja na katastrofo

Matej Huš

17. jun 2019 ob 20:12:35

Ameriški embargo na sodelovanje s Huaweijem postaja čedalje večji problem za kitajsko podjetje, izid sodnih postopkov pa je negotov. Ker ameriška in tudi nekatere druga podjetja odpovedujejo sodelovanje s Huaweijem, so se Kitajci začeli pripravljati na najhujši scenarij. Kot kaže, jim ne bo uspelo pravočasno zamenjati dobaviteljev.

Prve posledice so bile odpoved izida prenosnika MateBook in prestavitev izida prepogljivega telefona, za kar je sicer Huawei uradno okrivil težave, ki jih imel s svojim telefonom Samsung. Huawei je že interno ocenil, da bo njegova prodaja pametnih telefonov zaradi embarga za 40-60 odstotkov nižja. Z drugimi besedami, namesto 100 milijonov telefonov jih bodo letos prodali samo pol toliko. V petek naj bi se v Evropi začela prodaja novega telefona Honor 20, a sedaj ni povsem jasno, ali se bo to res zgodilo. Za zdaj Huawei trdi, da je splavitev še v načrtu.

Poleg upada povpraševanja po novih Huaweijevih telefonih so strmoglavile tudi cene rabljenih. Huawei P20 ali P20 Pro dobimo že za okoli sto evrov, kar je dva- do trikrat ceneje od primerljivo stare konkurence (recimo Samsungovega Galaxyja S9). Trenutno vlada precejšnja zmešnjava. Po eni strani še teče 90-dnevno okno, v katerem Huaweijevi telefoni še dobivajo normalno podporo za Android, denimo varnostne posodobitve. Po drugi strani si je Huawei pred embargom nabral za 90 dni zalog materiala ameriških komponent, tako da proizvodnja še lahko normalno teče. Ni pa jasno, kaj se bo zgodilo, ko se to obdobje izteče.

Huawei ocenjuje
, da bodo letošnji prihodki za 30 milijard dolarjev nižji od pričakovanj. Za podjetje, ki ustvari 100 milijard dolarjev prihodkov letno, je to pravcata katastrofa. Podjetju grozi, da bo izgubilo vodilno mesto na trgu pametnih telefonov, poleg tega pa so ga ZDA odrezale tudi od ostalih telekomunikacijskih projektov, denimo izgradnje omrežja 5G. V Huaweiju priznavajo, da niso pričakovali, da bi ameriški pritisk tako silovit. Pričakujejo, da se bodo razmere stabilizirale v letu 2021. Trenutno ne morejo dobiti komponent, ne morejo sodelovati v mednarodnih organizacijah in telesih, ne morejo sodelovati z zahodnimi univerzami, ne smejo uporabljati ničesar z ameriškimi komponentami in se niti ne smejo povezovati z omrežji, ki te komponente uporabljajo.