Trump ameriškim podjetjem dovolil poslovanje s Huaweijem

Matej Huš

30. jun 2019 ob 12:24:05

Po poldrugem mesecu negotovosti, ko je ameriška podjetja niso smela prodajati svojih izdelkov Huawei, ta pa jih nujno potrebuje za proizvodnjo svojih pametnih telefonov, se je situacija razjasnila. Ameriški predsednik Donald Trump je ob robu srečanj G20 na Japonskem dejal, da ameriška podjetja prodajajo veliko izdelkov Huaweiju in da se bo to nadaljevalo. To pomeni, da bo Huawei v prihodnosti vendarle smel kupovati ameriške komponente, ki jih nujno potrebuje za proizvodnjo svojih izdelkov.

Podrobnosti nove ureditve še niso znane, gre pa očitno za razvoj dogodkov, ki je posledica novih trgovinskih pogajanj s Kitajsko. Kitajski predsednik Ši Džinping in Donald Trump sta sklenila dogovor, ki med drugim dovoljuje tudi prodajo komponent Huaweiju. Trump je tudi potrdil, da ne bo uvedel dodatnih carin na več kot 300 milijard dolarjev kitajskih izdelkov, ki jih ZDA uvažajo in za katere trenutno carin ni. Kitajska pa se je obvezala, da bo kupovala več ameriških kmetijskih proizvodov.

Dokončna rešitev vprašanja Huaweija bo počakala do zaključka pogajanj, a že sedaj je jasno, da bo ta Huaweiju ponovno omogočila normalno poslovanje. Seveda pa položaj ne bo enak kot prej, saj so ZDA porušile veliko zaupanja. Huaweiju in Kitajski je postalo jasno, da lahko ZDA v vsakem trenutku zdrobijo kitajska podjetja, ki so odvisna od uvoza iz ZDA.