ZDA želijo še zaostriti sankcije zoper Huawei

Matej Huš

18. feb 2020 ob 23:35:51

ZDA razmišljajo o zaostritvi ukrepov zoper Huawei, ki mu je že danes prepovedano uvažati komponente iz ZDA, kar ga omejuje tako pri strojni opremi (čipi) kakor programski opremi (Android). Reuters poroča, da želijo ZDA prepovedati tudi tujimi (torej neameriškim) dobaviteljem, da bi poslovali s Huaweijem. Tak primer je tajvanski proizvajalec čipov TSMC, ki sodi med največje na svetu. Za zdaj so tovrstni ukrepi še v fazi načrtovanja, zato ni nujno, da se bodo tudi dejansko zgodili.

Ukrep bi lahko dosegli s spremembo Foreign Direct Product Rule, s čimer lahko ZDA postavljajo omejitve na izvoz v tujini izdelanih izdelkov, če vsebujejo komponente ameriške tehnologije ali programsko opremo, ki zapade pod ameriške zakone. V konkretnem primeru bi ZDA od tujih podjetij (npr. TSMC), ki pri proizvodnji čipov uporabljajo ameriško tehnologijo, da za izvoz Huaweiju pridobijo posebno ameriško licenco. V Huaweiju in TSMC-ju so se zavili v molk in "hipotetičnih" situacij ne komentirajo. Tudi ministrstvo za trgovino komentarjev ne daje.

ZDA so spor s Huaweijem začele lani maja, ko so ga zaradi pomislekov glede nacionalne varnosti uvrstile na črni seznam podjetij, kamor ni dovoljeno izvažati ameriške opreme brez posebnih licenc. Toda to ne velja za podjetja izven ZDA, ki jih želijo omejiti sedaj. Prav tako ZDA pritiskajo na evropske države, da bi Huawei izključile iz gradnje mobilnih omrežij, kar pa ni uspelo. Ker pa ni proizvodne linije čipov na Kitajskem, ki bi uporabljala le kitajsko opremo in tehnologijo, je nova potencialna prepoved lahko močan udarec Huaweiju.