ZDA zaostrujejo sankcije zoper Huawei

Matej Huš

17. avg 2020 ob 22:21:13

Ameriško gospodarsko ministrstvo še zaostruje maja uvedene sankcije zoper Huawei, so sporočili danes. To pot bodo omejili strojno opremo, do katere ima gigant dostop, in na seznam dodali nova s Huaweijem povezana podjetja.

Na seznam pravnih oseb, ki predstavljajo nevarnost ameriškim zunanjepolitičnim interesom ali nacionalni varnosti, so uvrstili novih 38 s Huaweijevm povezanih podjetij iz 21 držav. Podjetju namreč očitajo, da se blokadi izmikajo s poslovanjem prek tretjih partnerjev, zato je sedaj na seznamu 152 podjetij. Prav tako zaostrene sankcije prepovedujejo uporabo kakršnekoli ameriške programske opreme ali strojne opreme za proizvodnjo pri partnerjih, ki Huaweiju prodajajo izdelke. Podjetja na seznamu morajo dobiti posebno licenco, če želijo normalno poslovati.

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je ob tem dejal, da pozivajo tudi vse svoje zaveznike, da se pridružijo v blokadi Huaweija. Podjetju še vedno očitajo, da vohuni za Američani in zbrane informacije dostavlja kitajski vladi, ker je Huawei že večkrat odločno zanikal. Sankcije, ki v polni meri sploh še ne veljajo, saj bodo majske v celoti stopile v veljavo 14. septembra, imajo že sedaj občutne posledice za Huwei. Tako so minuli teden sporočili, da bodo prenehali izdelovati čipe Kirin. Huaweijev HiSilicon je za dizajn uporabljal program ameriškega Cadence Design Systems, proizvajal pa jih je Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), ki uporablja ameriško opremo. Vse to je sedaj nemogoče.