Iz Kitajske gre v nebo ozonu nevaren in prepovedan CFC-11

Matej Huš

23. maj 2019 ob 21:23:11

Lani smo ugotavljali, da je v ozračju previsoka koncentracija škodljivih klorofluoroogljikov (CFC) glede na dolgoletno prepoved uporabe, kar pomeni, da jih nekdo še danes proizvaja oziroma uporablja. Kmalu se je izkazalo, da so vir zelo verjetno kitajski proizvajalci poliuretanskih pen. Nekateri sploh niso skrivali, da pri proizvodnji uporabljajo škodljivi CFC-11.

Sedaj so znanstveniki zatrdno potrdili
, da na vzhodu Kitajske proizvajajo škodljive CFC-je. Članek z rezultati raziskav je objavljen v Nature. Mednarodna skupina raziskovalcev iz Velike Britanije, Južne Koreje, Japonske, ZDA, Avstralije in Švice je ugotovila, da se je od leta 2013 letna proizvodnja CFC-jev povečala za 7000 ton, ki izvirajo iz vzhodna Kitajske. Lani se je koncentracija CFC-11 v ozračju celo povečala, čeprav bi morala vse od prepovedi uporabe leta 1989 padati.

CFC-ji so problematični, ker povzročajo tanjšanje ozonske plasti in nastajanje ozonske luknje. Zaradi svoje kemične zgradbe so zelo stabilni, v ozonosferi pa katalizirajo razpad molekul ozona v kisik, pri čemer se sami ne porabljajo. Ena molekula CFC je tako lahko odgovorna za milijone razpadlih molekul ozona, preden se sama pretvori ali oddifundira. Zaradi tega znanstveniki že 40 let spremljajo koncentracijo CFC-jev v atmosferi.

Od leta 2013 koncentracije ne padajo več, kot bi morale po modelih. Dotlej so koncentracije merili le v oddaljenih krajih, daleč od potencialnih virov onesnaževanja, ker jih je zanimalo globalno ozadje. Ko so odkrili povišanje, so morali začeti vzorčevati tudi bliže industrijskim območjem. Postaji v Južni Koreji in na Japonskem sta pokazali, da je vir bržkone nekje na Kitajskem. Glede na vetrove in gibanje zračnih mas so beležile porasti koncentracije, potem pa so si z vremenskimi podatki pomagali izračunati, od kod ti sunki prihajajo. Izkazalo se je, da iz Kitajske.

Sprva so raziskovalci menili, da bi lahko šlo za ostanke CFC-jev, ki so se pri proizvodnji pen uporabljali pred prepovedjo. Toda izračuni so pokazali, da so količine bistveno previsoke. Nekdo na vzhodu Kitajske aktivno proizvaja in uporablja CFC-je. Verjetno gre za proizvodnjo pen, ni pa jasno, ali so to edini viri. Kitajske oblasti so v preteklosti sicer odkrile in zaprle nekaj nezakonitih tovarn, a meritve kažejo, da to ni bilo dovolj.