Krivec za izpuste CFC-jev kitajska industrija poliuretanskih pen

Matej Huš

12. jul 2018 ob 19:55:37

Britanska nevladna okoljevarstvena organizacija EIA (Environmental Investigation Agency) je pridobila informacije, ki kot krivca za nenavadno povišanje koncentracij prepovedanih ozonski plasti škodljivih klorofluoroogljikov (CFC) izpostavlja kitajsko industrijo penastih mas. EIA v svojem poročilu navaja, da so krivci številna kitajska podjetja, ki proizvajajo penaste mase in druge izolacijske materiale, ki se uporabljajo v gradbeništvu. Sporni CFC-11 se v vsaj osemnajstih podjetjih uporablja kot ekspandirno sredstvo pri proizvodnji poliuretanskih pen. Ugotavljajo, da ne gre za izolirane incidente, temveč povsem uveljavljeno industrijsko prakso na Kitajskem, kjer je CFC-11 rutinsko v uporabi. Zaradi tega EIA poziva kitajsko vlado in ostale podpisnike montrealskega sporazuma k ukrepanju.

Zgodba se je začela maja, ko je Nature objavila rezultate raziskave o nenavadno visoki koncentraciji CFC-jev v ozračju. Ti nekdaj zelo priljubljeni plini so od leta 1989 prepovedani, kar določa montrealski sporazum, ki so ga podpisale vse države. CFC-ji so namreč izjemno zahrbtne kemikalije, ki počasi difundirajo v višje plasti atmosfere. Pod vplivom sončnih žarkov se pretvorijo v aktivne klorove atome, ki so odlični katalizatorji za razgradnjo zaščitnega ozonskega plašča. Ker so CFC-ji zelo stabilni, lahko to funkcijo opravljajo še desetletja, njihova koncentracija pa se zmanjšuje zelo počasi. A to vemo in ko so maja objavili rezultate raziskave, da se koncentracija CFC-jev zmanjšuje prepočasi, se je začelo ugibanje, ali kdo goljufa. Lov na krivca ni enostaven, a EIA je imela to srečo, da je obstajala bližnjica. Uporabili so Google!

Izkazalo se je, da na internetu najdemo podjetja, ki oglašujejo prodajo CFC-11, pa čeprav je ta prepovedan (razen za zelo specifično uporabo). EIA je stopila v stik s 25 podjetji, ki so jih odkrili na internetu, in kar 18 se jih je odzvalo s potrditvijo, da uporabljajo CFC-11. Podjetja so neuradno potrdila tudi, da CFC-11 v kitajski industriji poliuretanskih pen uporabljajo skoraj vsi, dobavitelji pa se redno selijo, da jih ne ujamejo. Uporabniki CFC-11 ob obisku inšpekcij proizvodnjo preprosto ustavijo, saj so inšpekcije pogosto vsaj neuradno napovedane. Razlogi za uporabo CFC-11 so po navedbah podjetij nizka cena, boljša kakovost od legalnih alternativ, enostavnost proizvodnje in požarna odpornost (alternative zahtevajo dodatke posebnih sredstev proti gorenju). Kitajska je v zadnjih letih zaostrila požarna pravila, hkrati pa država vlaga v energetsko učinkovitost. Oboje spodbuja uporabo CFC-11 v izolaciji.

Ob tem velja spomniti na uradne kitajske dokumente. The New York Times je intervjuval več kitajskih podjetij, ki so priznala uporabo CFC-11. Poročilo iz leta 2016, ki so ga pripravili na uradu za okolje v Shangdongu, kjer je skoncentrirana industrija poliuretanskih pen, pa je zaključilo, da se v industriji v velikem obsegu nezakonito uporablja CFC-11. Toda trdne dokaze je težko pridobiti, kazni pa so nizke.