Boeing odkril napako v simulatorjih za 737 Max

Matej Huš

19. maj 2019 ob 18:01:25

Boeing je ob splavitvi novega letala 737 Max 8 trdil, da se obnaša dovolj podobno kot starejši modeli, da piloti ne potrebujejo dodatnega certificiranja ali treninga na simulatorjih. Po dveh nesrečah, ki sta povezani s sistemom za preprečevanje izgube vzgona v izrednih situacijah previsokega vpadnega koda (MCAS), je postalo jasno, da letalo ni čisto enako. Boeing mora pripraviti tako popravek sistema v letalu kakor priskrbeti ustrezne simulatorje. Sedaj je podjetje priznalo, da so simulatorji, ki so jih pripravili za 737 Max 8, neustrezno simulirali obnašanja letala v realnih pogojih.

Boeing je namreč potrdil, da programska oprema v simulatorjih ni bila sposobna poustvariti dogodkov in dogajanja, ki je pripeljalo do obeh strmoglavljen. V primerih, ko je senzor za vpadni kot odpovedal, zaradi česar je MCAS začel letalo nepravilno obračati k tlom, bi morali piloti izključiti elektriko do motorja, ki uravnava zadnji stabilizator, nato pa letalo ročno poravnati. Toda to je zaradi aerodinamičnih sil pri letu z visoko hitrostjo bistveno teže storiti, kot se je zdelo v simulatorju. Kar je bil v simulatorju preprost premik krmila, je v resnici bojevanje z močnimi silami.

Večina pilotov, ki je letela s 737 Max 8, se je sicer urila na simulatorjih za prejšnjo različico 737 NG, ki je po zagotovilih podjetja dovolj podobna. Piloti se zato za nov model niso urili, temveč so prebrali le kratka navodila na iPadih, ki niso vključevala informacij o MCAS-u. Sedaj letalske družbe množično naročajo simulatorje za 737 Max, ki pa imajo napako, ki jo mora sedaj Boeing popraviti. Simulatorjev sicer ne proizvaja Boeing, zagotavlja pa ustrezne podatke in vhode za programsko opremo, ki teče na njih.

Boeing je zaključil tudi pripravo popravka za letala, ki ga mora sedaj potrditi Zvezna agencija za letalstvo (FAA). Boeing sicer še vedno trdi, da certificiranje pilotov starih modelov 737 ne bo potrebno, a lahko FAA ali drugi regulatorji to zahtevajo.