Boeing 737 Max bo poletel šele leta 2020

Matej Huš

12. nov 2019 ob 20:46:49

V ameriškem proizvajalcu letal Boeing so opustili načrte, da bi nesrečni Boeing 737 Max 8 ponovno poletel še letos. Iz podjetja so sporočili, da januarja pričakujejo potrditev novega usposabljanja za pilote, ki bodo upravljali to letalo. Po prvotnih napovedih bi moralo letalo ponovno vzleteti že septembra, a so se roki vsakokrat znova odmaknili.

Zaradi tega povpraševanje po tem modelu pada. Boeing je razkril, da so oktobra dobavili le 20 novih letal. Pred vsemi težavami, torej leta 2018, je Boeing dobavil 806 teh letal. Tudi število naročil modela 737 Max 8 upada. Septembra so dobili 56 novih naročil, oktobra le še 45. Air Lease, ki se ukvarja z oddajanjem letal v najem, je na primer odpovedal 15 letal 737 Max 8 in namesto teh raje naročil pet 787 Dreamliner.

Pričakovati je
, da bo 737 Max v polnem obsegu začel leteti v prvem kvartalu prihodnjega leta. Čeprav je vsaj v ZDA dovoljenje pričakovati januarja, bodo morebitne dodatne zahteve glede usposabljanja pilotov in usklajevanje v Evropi povzročili zamik. Boeing je sicer popravil sistem MCAS za zagotavljanje stabilnosti, ki je bil krivec za nesreči dveh letal. Odslej MCAS upošteva podatke dveh senzorjev in se ne vključi, če ni prepričan, da so vhodni podatki pravilni.

Prvi korak bodo sedaj tehnični preizkusi s posebnimi piloti v simulatorju v ZDA. Nato bodo preizkušali še, kako se obnesejo resnične posadke. Če bo FAA zadovoljna, bodo izdali potrdilo o plovnosti (airworthiness), s čimer bo letalo lahko ponovno letelo v ZDA. Evropski regulator je že napovedal, da ne bo priznal ameriških certifikatov in bo izvedel svoje preverjanje. Januarja bo tudi znano, v kolikšni meri se bodo morale posadke dodatno usposobiti. Šele ko bodo izvedle to usposabljanje, bo letalo resnično letelo. Po najbolj optimistični scenarijih se bo to zgodilo marca.