Huawei: Podpišemo, da ne bomo vohunili!

Matej Huš

15. maj 2019 ob 23:35:01

Medtem ko ZDA ostro zavračajo kakršnokoli sodelovanje s Huaweijem pri gradnji infrastrukture in vladnim uslužbencem niti ne dovolijo uporabe Huaweijeve opreme na službenih omrežjih, ker da je Huawei izpostava kitajske obveščevalne službe, hkrati pa tudi pritiskajo na evropske zaveznice, se v Evropi Huaweiju niso dokončno odrekli. Huawei je zato pripravljen obljubiti marsikaj, da bi dobil posle v Evropi, denimo obljubiti, da ne bo vohunil.

Kot namreč piše Reuters, je Huawei pripravljen z evropskimi državami, vključno z Veliko Britanijo, pripravljen podpisati dogovore, da ne bodo vohunili. Problematična je namreč izgradnja omrežja 5G, ki se v Evropi ravno začenja, Huawei pa je eden vodilnih ponudnikov infrastrukture. Toda kdor gradi infrastrukturo, ima odlične priložnosti za prisluškovanje, se bojijo ZDA. Huaweijev predsednik Liang Hua je dejal, da so pripravljeni podpisati zaveze, da bo vsakršna oprema izpolnjevala standarde glede zaščite pred prisluškovanjem in stranskimi vrati.

Medtem v Veliki Britaniji poteka pregled Huaweijeve dobaviteljske verige, po katerem se bodo odločili, v kolikšni meri bodo Huaweiju dovolili sodelovati pri postavljanju omrežja. Neuradne informacije kažejo, da Huawei ne bo v celoti odrezan, temveč bo smel sodelovati. Liang Hua ob tem dodaja, da je Huawei dolgo časa sodeloval z britanskim državnim centrom za računalniško varnost. Zatrjuje, da Huawei ne deluje ne v imenu, ne po naročilu in ne v interesu kitajske vlade.

Iz Nemčije medtem sporočajo, da niso prejeli nobene Huaweijeve ponudbe, da so pripravljeni podpisati kakšno zavezo o standardnih za zaščito pred prisluškovanjem na opremi.

V ZDA pa se obeta še korak dlje, saj bo Donald Trump vsak hip podpisal predsedniški ukaz, ki ameriškim operaterjem prepoveduje nakup Huaweijeve telekomunikacijske opreme.