ZDA pri zaveznikih lobirajo proti Huaweiju

Dare Hriberšek

26. nov 2018 ob 08:55:37

Kot poroča WSJ (članek je plačljiv, alternativni vir), si Washington prizadeva pri ponudnikih spleta v prijateljskih državah, zlasti tistih, v katerih imajo svoje vojaške baze, doseči prepoved uporabe omrežne opreme kitajskega proizvajalca Huawei. Američani naj bi se v ta namen nedavno sestali z vladnimi predstavniki Nemčije, Italije Japonske in še nekaterih držav. Avstralija pa je podjetju nedavno že prepovedala prodajo opreme za omrežja 5G na svojem ozemlju.

Razlogi za tako lobiranje so seveda varnostni; ZDA imajo vojaške baze posejane povsod po planetu in velik del komunikacij poteka tudi prek javne infrastrukture teh držav. Ker ZDA Huawei sumijo sodelovanja s kitajskimi tajnimi službami so same letos že prepovedale uporabo njihove omrežne opreme v vladnih institucijah, proti uporabi njihovih mobilnih naprav pa so se javno izrekli tudi vodje FBI, CIE in NSA. Zdaj bi, kot kaže, v tako potezo rade prepričale še države zaveznice.

Predstavniki Huaweia so obtožbe že nekajkrat ostro zanikali, v Veliki Britaniji in Nemčiji so celo odprli posebne tehnološke centre, v katerih je njihova oprema na voljo za varnostne preglede in preizkušanje. Na članek v WSJ pa so se odzvali s presenečenjem in poudarili, da gre za neprimerno potezo, saj ameriška vlada širi svoje nazore onkraj svoje jurisdikcije.