Brez ameriške tehnologije: Huaweijev novi zastavonoša Huawei P50 Pro

Matej Huš

31. jul 2021 ob 15:33:49

Kljub zamenjavi administracije v ZDA je Huawei še vedno na črnih seznamih, ki ameriškim podjetjem prepovedujejo izvoz svojih tehnologij Huaweiju. Dodatne težave povzroča globalno pomanjkanje čipov, zaradi česar se Huaweijev tržni delež krči. Njegov najnovejši telefon Huawei P50 Pro, ki je izšel včeraj, je zato prvi najzmogljivejši telefon tega proizvajalca, ki uporablja lastni operacijski sistem HarmonyOS. To pa ni edina točka, kjer je moral Huawei skleniti kompromis in ponuditi neoptimalno rešitev.

Tako P50 Pro nima Qualcommovega SoC-a (npr. Snapdragon 888), temveč Kirin 9000, ki ga izdeluje Huaweijeva podružnica HiSilicon. Huawei sicer obljublja, da bo po prodanih obstoječih zalogah v novih vendarle Snapdragon 888, saj je novembra lani Qualcomm dobil licenco za izredni izvoz Huaweiju. A ker ta ne pokriva tehnologije 5G, je P50 Pro pač ne bo imel. Huawei je prostodušno priznal, da je zaradi ameriških sankcij ta tehnologija izven njihovih zmožnosti, zato je novi telefon ne bo imel. To ta hip za končne uporabnike ne bo posebej pomembno, saj je omrežij 5G in z njimi povezanih prednosti malo, je pa vseeno nenavadno, da vodilni in najdražji telefon tega ne bo podpiral.

HarmonyOS je operacijski sistem, ki temelji na odprtokodnem delu Androida (AOSP), torej gre za fork. V praksi za končne uporabnike razlike ne bo, saj tudi Huaweijevi telefoni, ki uporabljajo pravi Android s Huaweijevim uporabniškim vmesnikom (EMUI), nimajo dostopa do Google Play Stora in ostalih storitev. V tem pogledu bo torej P50 Pro enako omejen, kot so že trenutni Huaweijevi novi telefoni - Googlovih aplikacij ne bo.

V notranjosti je tehnologija sicer povsem primerljiva: 6,6-palčni zaslon z ločljivostjo 2700 x 1228, 8 GB pomnilnika, 128 GB prostora in baterija s kapaciteto 4360 mAh. Telefon bo na Kitajskem stal slabih tisoč dolarjev, v tujini pa ga za zdaj še ni. Glede na vse težave z zagotavljanjem surovin, to niti ni presenetljivo.