Portugalska bo Huaweiju prepovedala sodelovati pri 5G

Matej Huš

26. maj 2023 ob 19:48:40

Portugalska vlada se pripravlja na prepoved uporabe Huaweijeve opreme pri gradnji in delovanju nacionalnega omrežja 5G. Vrhovni svet za kibernetsko varnost (Conselho Superior de Segurança do Ciberespaço) je v torek sprejel resolucijo, ki formalno prepoveduje uporabo kitajske opreme v omrežjih 5G in 4G. Svet je posvetovalno telo vlade, njegove resolucije pa se običajno upoštevajo.

Resolucija se sklicuje na poročilo o varnosti opreme za uporabo v javnih telekomunikacijskih omrežjih, ki pa ni javno. Hkrati navaja tveganja, ki lahko nastanejo, ko Evropska unija ali Portugalska z državo proizvajalko opreme nima podpisanih sporazumov o varovanju osebnih podatkov, internetni varnosti ali zaščiti intelektualne lastnine, ter ko ne gre za članico EU, NATO ali OECD. Kitajska je primer takšne države.

Portugalski primer je pomemben, ker je ena izmed največjih uporabnic Huaweijeve opreme. Kitajske investicije v državo so med največjimi (per capita), premier António Costa pa je še let 2019 poudarjal, da Kitajska v celoti spoštuje vsa pravila in predpise. Resolucija torej predstavlja korenito spremembo portugalske politike do Kitajske.

Huawei se je odzval s pojasnilom, da o resoluciji predhodno niso bili obveščeni, da v zvezi s tem niso prejeli nobenih vprašanj in da posledice še ocenjujejo. Podjetje je že večkrat izrecno zanikalo, da bi imelo kakršnekoli povezave s kitajskimi oblastmi. Temu ZDA in nekatere članice EU ne verjamejo, zato so uporabo njegove tehnologije takisto prepovedale ali močno omejile. Označujejo ga kot proizvajalca z visokim tveganjem (high risk vendor). Na predlog ZDA so uporabo prepovedale tudi Velika Britanija, Danska, Švedska, Litva, Latvija. Nemčija se je temu dolgo upirala, a se utegne to kmalu spremeniti.