ZDA zaradi Huaweija z ultimatom nad Nemčijo

Dare Hriberšek

12. mar 2019 ob 21:41:33

Ko ne gre zlepa, pač poskusiš še zgrda. Zato so ZDA te dni po poročanju Wall street journala (povezava je plačljiva, alternativni vir) precej neposredno, s pismom Richarda Grenella, njihovega veleposlanika v Berlinu, sporočile Nemčiji, da naj pri uvajanju 5G omrežij opusti uporabo omrežne opreme kitajskega proizvajalca Huawei. V nasprotnem primeru namerava Washington Nemčiji omejiti dostop do nekaterih obveščevalnih podatkov. V pismu še piše, da so kitajska podjetja zavezana k sodelovanju s kitajskimi obveščevalnimi službami, varnosti telekomunikacijske opreme pa ni mogoče natančno potrditi ali ovreči zgolj na podlagi revizije strojne in programske opreme.

Že nekajkrat smo poročali o obtožbah ZDA, ki govorijo o domnevni špijonaži kitajske vlade s pomočjo Huaweijeve opreme. V podjetju to zanikajo, še več, proti ZDA so celo vložili tožbo. Po drugi strani pa ZDA za zdaj še niso uspele predočiti kakega konkretnega dokaza za svoje navedbe. Kljub temu izvajajo precejšen pritisk na svoje zaveznice, med njimi tudi Nemčijo, ki se je nedavno odločila nadaljevati sodelovanje s Huaweijem. Podobno odločitev so sicer sprejele še nekatere evropske države.

Oprema za novo generacijo mobilnih omrežij je sicer le ena od trenutno številnih odprtih front med ZDA in Kitajsko. Lansko leto je tako potekalo v znamenju vzajemnih groženj z carinami, tik pred iztekom leta pa je Kanada v imenu ZDA aretirala in pridržala Huaweijevo šefico finančne službe in hči ustanovitelja, Meng Wanzhou.