CIA domnevno obtožila Huawei, da ima državno financiranje

Matej Huš

22. apr 2019 ob 11:38:47

Po poročanju The Timesa je ameriška obveščevalna agencija CIA trdno prepričana, da kitajskega proizvajalca pametnih telefonov in opreme Huawei financirajo državne obveščevalne agencije. Američani so zaveznicam v omrežju Petero oči (Velika Britanija, Kanada, Avstralija, Nova Zelandija) letos posredovali informacije, da so Huawei financirali kitajska vojska, kitajska Nacionalna komisija za varnost pri Komunistični partiji ter neimenovana tretja veja kitajskega obveščevalnega sistema. Huawei navedbe odločno zanika in pravi, da bi zavrnili kakršnekoli zahtevke kitajski oblasti po izročanju podatkov, medtem ko ostalih obtožb, ki so brez kakršnekoli osnove, sploh ne bo komentiral.

Američani so že dlje časa prepričani, da je Huawei podaljšana roka kitajske vlada, zaradi česar mu močno omejujejo delovanje. Tako vladne službe ne smejo uporabljati Huaweijeve in ZTE-jeve opreme, prav tako Huawei ne bo mogel sodelovati pri postavljanju omrežja 5G v ZDA. V Kanadi so konec minulega leta aretirali Huaweijevo finančno direktorico, ki sedaj čaka na razplet ameriškega zahtevka po izročitvi. ZDA lobirajo pri zaveznikih, da tudi ti ne bo uporabljali Huaweijeve opreme, kar jim v krogu Petero oči uspelo, medtem ko v Nemčiji in celi EU ne.

Doslej so bile ZDA precej nekonkretne v obtožbah zoper Huawei, kar so Huawei in Kitajska pogosto uporabili kot dokaz, da naj bi šlo za politično motivirane pritiske. Zadnje informacije so prvi konkretni očitki, kako naj bi bil Huawei povezan s kitajsko vlado.