Uporaba spletnih družbenih omrežij povzroča depresijo

Matej Huš

12. nov 2018 ob 20:11:05

Veliko raziskav je že nakazalo na korelacijo med uporabo družbenih omrežij in slabim počutjem, nova raziskava pa to prepričanje še podkrepljuje. Raziskovalci z Univerze v Pensilvaniji v novi številki Journal of Social and Clinical Psychology poročajo o dokazih, da uporaba družbenih omrežij ne le korelira, temveč povzroča depresijo.

Opazovali so skupino 143 študentov z univerze, ki so bili uporabniki Facebooka, Instagrama in Snapchata. Po tednu spremljanja njihovega stanja so jih razdelili v dve skupini. Prva je morala omejiti uporabo družbenih omrežij na 10 minut dnevno, druga skupina pa je lahko nadaljevala po starem. V naslednjih treh tednih so opazili statistično pomembne razlike v osamljenosti in depresivnosti. Prva skupina je pokazala zmanjšanje teh lastnosti. Celo posamezniki, ki so imeli zmerno obliko klinične depresije, so po treh tednih izkazovali bistveno blažje simptome. V obeh skupinah pa so zabeležili zmanjšanje anksioznosti in strahu pred izpustitvijo (fear of missing out), kar pripisujejo samonadzoru, saj je tudi druga skupina beležila čas, ki ga je preživela na družbenih omrežjih.

Raziskovalci zato priporočajo, da ljudje uporabo družbenih omrežij omejijo na 30 minut dnevno, če želijo opaziti pomembno izboljšane počutja. Da obstoji korelacija med depresivnostjo in uporabo družbenih omrežij, ni novost. Toda doslej ni bilo jasno, ali je zveza tudi vzročna, saj bi bilo prav lahko možno, da depresivni ljudje raje uporabljajo Facebook. Nova raziskava kaže, da je prisotna tudi vzročna povezava. Razlog je po besedah prve avtorice študije dvojen: primerjava z idealiziranimi življenji drugih, saj se na družbenih omrežjih vsi predstavljajo v najboljši luči, ter FOMO (fear of missing out).

Ena izmed pomanjkljivosti raziskave je njen vzorec, saj se je omejila na mlade. Ni jasno, ali imajo družbena omrežja tudi tolikšen vpliv na starejše ljudi. Vemo na primer, da so na Twitterju ljudje bolj jeznoriti, ni pa jasno, ali so takšni zaradi Twitterja ali takšni gredo na Twitter.