Macron o regulaciji družbenih omrežij, ki bi lahko prerasla v blokado

Matej Huš

6. jul 2023 ob 08:18:37

Francoski predsednik Emmanuel Macron je razburil z izjavo, da bi lahko država med hudimi izgredi ali nemiri onemogočila dostop do družbenih omrežij, da bi zaustavila nasilje. Že dan pozneje iz vlade dežujejo pojasnila, da Macron ni govoril o izklopu interneta ali popolni blokadi družbenih omrežij, temveč naj bi razmišljal o občasni in začasni blokadi družbenih omrežij.

V torek je Macron na srečanju z več kot 250 župani dejal, da morajo pomisliti tudi na to, kako mladi ljudje uporabljajo družbena omrežja in da neke omejitve morajo obstajati. Če bi stvari ušle izpod nadzora, bi jih morali regulirati ali ugasniti. Tega naj ne bi storili nepremišljeno in nenadoma, je dodal Macron, in doslej potrebe po izklopu ni bilo, a tudi o tej možnosti bi se morali trezno pogovoriti.

Odziv kritikov je bil silovit. Francijo so primerjali s Kitajsko, Iranom ali Severno Korejo, kjer so blokade družbenih omrežij nekaj običajnega. Spet drugi so poudarjali, da gre za preusmerjanje pozornosti, da bi se izognili debatam o policijskem nasilju. Iz vlade pa medtem pojasnjujejo, da naj bi Macron zgolj želel opozoriti, da se je treba pogovoriti tudi o regulaciji družbenih omrežij, ki bi v skrajnem primeru lahko bila tudi blokada. V določenem obsegu se to že dogaja, saj morajo družbena omrežja odstranjevati vsebine, ki promovirajo ali vzpodbujajo nasilje. Tega je na francoskih ulicah zadnje dni spet več, razlogi pa so mnogoplastni.