Študija: intenzivni uporabniki družbenih omrežij pogosteje depresivni

Matej Huš

26. mar 2016 ob 11:58:02

Družbena omrežja so postala del našega vsakdana in čeprav imajo krepko prek milijardo uporabnikov, še vedno ni jasno, ali so njihovi učinki sploh pozitivni. Nekaj raziskav je v preteklosti že pokazalo, da uporaba Facebooka negativno vpliva na ljudi. Do podobnih, a manj dokončnih zaključkov so prišli tudi raziskovalci s pittsburške medicinske fakultete, ki so analizirali skoraj dva tisoč uporabnikov enajstih različnih omrežij (Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine in LinkedIn).

Sodelujoči v raziskavi so družbena omrežja uporabljali povprečno 61 minut dnevno in sicer so se nanje priključili 30-krat tedensko - vsaj dan štirikrat torej. Rezultati so pokazali, da tveganje za razvoj depresije raste s količino časa, ki ga uporabniki preživijo na družbenih omrežij. Najbolj aktivni uporabniki so kar 2,7-krat bolj ogroženi, da razvijejo depresijo. Rezultati potrjujejo to korelacijo tudi, ko so kontrolirali za vpliv ostalih spremenljivk, kot so starost, spol, rasa, stan, prihodki, izobrazba itd.

Ob tem je treba poudariti, da je raziskava odkrila korelacijo, niso pa ugotavljali vzročne povezave. Tako ni jasno, ali so depresivni ljudje raje in več na družabnih omrežij ali pa intenzivna uporaba družabnih omrežij spodbuja nastanek depresije. Nekatere raziskave sicer omenjajo efekt FOMO (fear of missing out) in dejstvo, da so predstavitve na družabnih omrežij idealizirane in ne odsevajo realnosti, temveč reklamo našega življenja, kot bi si ga želeli živeti. Primerjava dejanskega stanja s temi idealiziranimi reklamami ostalih uporabnikov lahko ljudi onesreči.

To seveda ne pomeni, da so družabna omrežja nujno slaba in da bi jih morali prenehati uporabljati, kot pojasnjuje vodja raziskave Brian Primack. V današnji družbi imajo pomembno vlogo in predstavljajo njen pomemben del. Pomeni pa to, da jih moramo uporabljati po pameti.