Na Norveškem želijo povišati starostno mejo za uporabo družbenih omrežij

Matej Huš

26. okt 2024 ob 08:26:24

Kot v preostalih delih Evrope je tudi na Norveškem spodnja starostna meja za uporabo družbenih omrežij 13 let. Ponudniki ne smejo odpirati profilov mlajšim, a je v praksi to zelo težko nadzorovati, ker otroci preprosto vpišejo starejši datum rojstva in podobno. Zaradi učinkov, ki jih imajo družbena omrežja na njihov razvoj, pa so v več državah začeli razmišljati, da bo to mejo dvignili na 15 let.

Na Danskem je premierka Mette Frederiksen že maja pozvala Evropsko unijo, da bi bilo treba to mejo dvignili na 15 let. Podobnega mnenja so tudi na Norveškem, kjer si prizadevajo za enako povišanje. Tamkajšnji premier Jonas Gahr Støre dodaja, da je to težak cilj, saj nasprotovanja ne bo manjkalo, a da je zaščita mladih pred močjo algoritmov nujna. Na Norveškem sicer več kot polovica devetletnikov, 58 odstotkov 10-letnikov in 72 odstotkov 11 letnikov uporablja družbena omrežja, četudi bi morali počakati vsaj do 13. leta.

Vlada si zato prizadeva uvesti več varovalk, ki bi otežile laganje o starosti. Dopolnili bodo tudi zakonodajo o varovanju osebnih podatkov, ki bo med drugim prepovedovala obdelavo osebnih podatkov za mlajše od 15 let, saj niti ne bodo mogli podati soglasja. Razmišljajo tudi o razvoju sistema za preverjanje starosti, ki ga ne bo možno enostavno pretentati. Ena izmed možnosti je uporaba obstoječega sistema BankID, ki pa ga še nimajo vsi, zato bi uvedba prizadela tudi nekaj polnoletnih prebivalcev. Predvsem pa želijo s tem dati močno sporočilo tudi staršem, da ni nič narobe, če otrokom ne dovolijo uporabe družbenih omrežij.