Koliko bodo stale Google mobilne aplikacije v EU

Matej Huš

20. okt 2018 ob 02:08:52

Ta teden je veliko prahu dvignila Googlova najava, da bo začel proizvajalcem mobilnih telefonov zaračunavati prednamestitev mobilnih aplikacij, ker je EU od Googla zahtevala, da neha pogojevati njihovo namestitev kot komplet. Sedaj imamo več neuradnih informacij, o kolikšnih zneskih se pogovarjamo.

Najprej razjasnimo, da sta AOSP in Google Apps dva ločena pojma, ki pa skupaj tvorita ekosistem, ki ga poznamo kot Android. AOSP (Android Open Source Project) je operacijski sistem, ki ga Google ponuja pod licenco Apache 2.0. Čeprav ga razvija Google, ni nikakor priklenjen nanj ali povezan z Googlom in njegovimi storitvami. Zato imamo tudi čisto legalne alternativne ROM-e, kot na primer bivši CyanogenMOD ali novi LineageOS. AOSP je in bo ostal brezplačen.

Druga zgodba pa je paket aplikacij Google Apps, ki izkoriščajo Googlove storitve. Gre za Google Play Store, YouTube, Maps, Chrome itd. Vsem tem je skupno, da za delovanje terjajo Googlovo infrastrukturo. Evropska komisija je Googlu očitala zlorabo prevladujočega tržnega položaja pri licenciranju teh storitev. Google je namreč - po mnenju Komisije nezakonito - zahteval, da vse te aplikacije vedno namestijo v celoti (paketna distribucija), da proizvajalci ne prodajajo drugih naprav brez Play Stora in da so združljive s standardom.

Spremembe se obetajo, če bodo želeli proizvajalci telefonov namestiti Play Store, ne da bi zraven namestili tudi Google Chrome in Google Search. Komisija je Googlu očitala, da s tem, ko pogojuje namestitev kot komplet, v resnici daje prednost lastnima iskalniku in brskalniku. Google je bil to prisiljen razvezati, a bo za tak ločen paket treba plačati. Po podatkih, ki jih je neuradno pridobil The Verge, bo za naprave, ki bodo aktivirane po 1. februarju 2019, to stalo do 40 dolarjev na napravo. Formalno bo ta licenca pokrivala Google aplikacije, a bodo proizvajalci, ki bodo še vedno namestili Chrome in Search, dobili velikanske popuste.

Države bodo razdeljene v tri razrede. V bogatem bodo Velika Britanija, Švedska, Nemčija, Norveška in Nizozemska. V teh bo licenca na napravah z zaslonom z več kot 500 ppi stala 40 dolarjev, z zasloni med 400 in 500 ppi bo 20 dolarjev, na slabših zaslonih pa 10 dolarjev. Ni jasno, zakaj bo Google ceno in kakovost naprav meril z gostoto točk na zaslonu, a očitno je to dobra bližnjica, ki realneje opiše razred telefona kakor njegova cena. V cenejših državah bodo cene nižje; najnižja bo 2,5 dolarja za najslabše telefone v najcenejših državah.

Prav tako Google ne bo več delil prihodkov od iskanja s proizvajalci naprav, ki ne bodo prednamestili Chroma. To je prav tako pomemben posreden udarec, ki pa ga ne bodo plačali uporabniki. Chrome in Search sta glavni molzni kravi, ki ustvarita večino prihodkov. Komisija zahteva, da Google svoj paket aplikacij razbije, zaradi česar bo Google stroške pokrival tudi iz prispevkov proizvajalcev.