Apple toži Evropsko komisijo zaradi 13-milijardnega davka

Matej Huš

21. feb 2017 ob 19:14:39

Po pričakovanjih se je Apple zoper lansko odločitev Evropske komisije, da mora Irski plačati 13 milijard evrov utajenih davkov, pritožil. Evropska komisija je tedaj ugotovila, da je bila davčna obravnava Appla na Irskem pristranska, saj je podjetju zagotavljala nezakonito državno pomoč v obliki davčnega odpustka, ki ga ostala podjetja niso mogla biti deležna. Obdavčitev je od odstotka leta 2003 do leta 2014 padla na 0,005 odstotka, kar je bistveno manj od (že tako zelo nizke) irske 12,5-odstotne stopnje davka na dobiček. Zato je Evropska komisija leta 2014 začela preiskavo.

Apple se je seveda pritožil na Splošno sodišče Evropske unije in navedel štirinajst tožbenih razlogov, ki jih lahko sedaj, kot je tožba javna, tudi vidimo. V tožbi trdi, da je Komisija napačno razlagala irsko pravo, da je storila resne napake v zvezi z dejavnostmi podjetij, da je kot državno pomoč nepravilno upoštevala neodvisno tržno načelo itd. Komisiji očitajo tudi, da je napačno ugotovilo dejansko stanje (višino dobička), da je storila bistvene napake v postopku in da višine obdavčitve ni mogoče izračunati. Apple še trdi, da ni imel možnosti obrambe in prikaza relevantnih dejstev za postopek.

Apple si prizadeva, da bi sodišče odločitev Komisije razglasilo za nično. To želi doseči tudi Irska, pa čeprav bi se za nazaj ugotovljeni davki stekli v irski in ne evropski proračun. Irska si pač prizadeva obdržati status za multinacionalke privlačne države, pa čeprav so v minulih letih pokrpali največje luknje, ki so omogočile davčno izmikanje. Apple je namreč za svoje mahinacije uporabljal dve podjetji na Irskem in eno na Nizozemskem. Po irski zakonodaji, ki je bila vmes spremenjena, podjetje ni bilo davčni rezident na Irskem, če je imelo upravni odbor in sedež v tujini, denimo na Kajmanskih otokih. Denar iz Irske so tja kanalizira prek ovinka na Nizozemskem, saj so prenosi denarja od tam izven EU skoraj neobdavčeni.