Ameriško tožilstvo začelo preiskavo Tesle zaradi Muskovih čivkov

Matej Huš

19. sep 2018 ob 00:05:53

Ameriško ministrstvo za pravosodje, katerega del je tožilstvo, uradno preiskuje Teslo zaradi zavajajočih objav na Twitterju, ki jih je izvršni direktor Elon Musk objavil v začetku avgusta. Zapis, da bo Teslo odkupil in da ima financiranje že zagotovljeno, je delnico najprej katapultiral kvišku, ko pa je postalo jasno, da se to sploh ne more zgoditi, je padla pod prejšnje nivoje. Čeprav je Musk kasneje, ko je priznal, da bo Tesla ostala kotirajoče podjetje, skušal izjave omiliti, se je znašel v velikih pravnih težavah. Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) je kmalu zatem začela preiskavo zaradi suma manipulacije cene delnic z objavo neresničnih podatkov. Sedaj je svoj postopek začelo tudi ministrstvo za pravosodje, poroča Bloomberg.

To pa je zelo resen problem, saj gre pri SEC-u za civilne postopke, ki se sicer končajo z globo, a hujših posledic nimajo (v najslabšem primeru bi lahko Musku prepovedali vodenje podjetja za nekaj časa). Preiskava tožilstva pa pomeni, da obstaja utemeljen sum, da je Elon Musk zagrešil kaznivo dejanje, za kar sedaj tožilci zbirajo dokaze. Če bodo ocenili, da so jih zbrali dovolj, se bo začel tudi kazenski postopek. V najbolj skrajnem primeru lahko gre Musk zaradi tega tudi v zapor. SEC-ov postopek prav tako še ni končan. Niti Tesla niti pravosodno ministrstvo uradno ne komentirata Bloombergovih navedb.

To niso edine pravne težave, ki jih ima Elon Musk. Britanski potapljač, ki je v drami s tajskimi dečki, ki so jih morali reševati iz poplavljene jame, kamor so se bili zatekli, sodeloval kot reševalec, toži Elona Muska. Slednji je tedaj dvignil veliko prahu z objavo na Twitterju, v kateri je potapljača označil kot pedofila. Ta sedaj od njega terja 75.000 dolarjev odškodnine. Musk seveda česa takega ni tvitnil spontano, saj je tožnik pred tem v televizijskem intervjuju kritiziral Muskovo zamisel (z minipodmornico), kako rešiti tajske dečke. Musk se je odzval z žaljivim tvitom, ki pa ga je kasneje zbrisal in se na nekoliko čudaški način tudi opravičil.