Twitter izgubil še drugo vodjo enote za varnost in zaupanje

Matej Huš

4. jun 2023 ob 19:48:34

V Twitterju je odstopila Ella Irwin, vodja skupine za varnost in zaupanje, ki se je podjetju pridružila junija lani in novembra prevzela vodenje te skupine. Svoje poteze javno ni želela pojasniti, jo je pa potrdila. Prav tako ni komentarja iz Twitterja.

Ella Irwin je nasledila Yoela Rotha, ki je podjetje zapustil takoj po Muskovem prevzemu. Roth je zapustil podjetje, ko je postalo jasno, da si Elon Musk svobodo govora in moderiranje na Twitterju predstavlja močno drugače od dotedanje prakse in da bo to počel na lastno pest. Ella Irwin podjetje zapušča dan po Muskovem komentarju v zadevi s kontroverznim dokumentarcem What is a woman?, ki so ga avtorji želeli brezplačno deliti na Twitterju. Dokumentarec, ki ga obtožujejo transfobnih sporočil, je Twitterjeva skupina najprej zavrnila, nato pa je Elon Musk kot deus ex machina odločitev spremenil. Musk je video začel celo promovirati na svojem profilu.

Do svojega odhoda je bila Ella Irwin med najbolj zvestimi Muskovimi podporniki, sedaj pa je postala že druga vodja iste skupine, ki je v letu dni pod Muskovim vodenjem zapustila podjetje. Isti teden je podjetje zapustil tudi A.J. Brown, vodja oddelka za zaščito znamk in kakovost oglasov. Prejšnji teden je podjetje tudi izstopilo iz evropskega kodeksa za boj proti dezinformacijam.