Elon Musk bi Teslo umaknil z borze

Dare Hriberšek

8. avg 2018 ob 01:08:09

Izvršni direktor in solastnik Tesle, Elon Musk je danes šokiral vlagatelje, ko je tvitnil, da namerava izpeljati odkup delnic podjetja, pri čemer bi bil za delnico pripravljen plačati 420 ameriških dolarjev. Kot razlog je navedel, da si želi vzpostaviti kar najboljše razmere za uspešno prihodnost družbe. Obenem je še zatrdil, da ima sredstva za odkup že zagotovljena. Skratka, če bi Musk želel izpeljati svoj načrt, bi za to potreboval približno 50 milijard dolarjev kapitala. Novinarji CNBC so že stopili v stik z večjimi bankami na Wall Streetu, kjer pa o tem niso vedeli ničesar.

Poteza bi podjetju v resnici prinesla določeno mero ustvarjalnega miru, saj ne bi bilo več četrtletnega poročanja o poslovanju, podjetje se ne bi več tako pogosto znašlo na naslovnicah, obenem pa bi se otreslo borznih špekulantov, ki imajo interes napadati podjetje, saj lahko s kratkoročnimi padci delnic tudi dobro zaslužijo. Kasneje se je Musk oglasil še z objavo na svojem blogu, kjer pa kaj dosti več ni pojasnil. Povedal je še, da bo odločitev sedanjih delničarjev svobodna, ponudil jim je namreč možnost, da prek posebnega sklada ostanejo solastniki podjetja.

Muskov trenutni lastniški delež Tesle se giblje okoli 20 %. V primeru, da bi se odločil za izstop iz borze, bi o tem morali glasovati tudi vsi delničarji.

Delnica Tesle je danes začela trgovanje pri 344 USD, a je cena vneto rasla zaradi informacije, da je 2 milijardi dolarjev vreden delež kupila Saudska Arabija. Pozneje so trgovanje za kratek čas tudi prekinili, a v nadaljevanju dneva je delnica poletela tudi čez 380 USD. Še to: pri ponujeni ceni 420 dolarjev bi tržna vrednost podjetja Tesla zrasla na 71 milijard ameriških dolarjev. Pomeni, da bi šlo za največji tak odkup kdajkoli doslej.