Musk: Tesla bo ostala na trgu

Matej Huš

25. avg 2018 ob 11:46:58

Elon Musk je ugotovil, da ne more prevzeti podjetja in ga umakniti z borze, ob tem pa celo večino delnic pustiti v rokah individualnih vlagateljev. V najnovejšem obvestilu za javnost je zapisal, da bo podjetje ostalo na trgu in borzi, kar predstavlja diametralno nasprotno stališče kot pred tremi tedni. S tem pa ni konec težav, ki jih je povzročil prvi tvit o prevzemu, temveč jih v resnici še poglablja, saj dokazuje, da financiranja za prevzem ni imel zagotovljenega, kar je trdil.

V sporočilu za javnost je Musk dejal še, da bi ob morebitnem prevzemu obstoječi delničarji obdržali dober položaj. Pravi, da se je pogovarjal z velikimi bankami, investicijskimi skladi in obstoječimi delničarji ter ugotovil, da slednji verjamejo, da je za podjetje bolje, če kotira na borzi. Institucionalni vlagatelji imajo omejitve, kolikšen delež smejo imeti v posameznem podjetju, prav tako pa ni pravne podlage, da bi večina delničarjev ostala v podjetju, ki bi se umaknilo z borze. Ker bi bil proces privatizacije dolgotrajen in naporen za celotno podjetje, ki se mora ukvarjati s proizvodnjo Tesla Modela 3, se je Musk odločil, da podjetje ostane na borzi. Ob tem je izrecno dopisal, da po njegovem prepričanju obstaja več kot dovolj financiranja, da bi Teslo lahko privatizirali.

Ni težko ugotoviti, da je prav zadnji dodatek namenjen razreševanju zapletene pravne situacije, v kateri se je s svojimi nepremišljenimi tviti znašel Musk. Zaradi njih ga je začel preiskovati SEC (agencija za trg vrednostnih papirjev), saj obstaja sum, da je s svojimi tviti manipuliral s ceno delnice, če se bo izkazalo, da niso bili resnični. Proti njemu so vlagatelji in špekulanti sprožili tudi tožbe, saj so zaradi velikih premikov cene delnice (najprej navzgor in potem navzdol) izgubili veliko denarja. Posebni odbor v Teslinem vodstvu, ki je proučeval možnost privatizacije, je včeraj sklenil, da to ni več realistična pot.