Twitter ni več odprt

Matej Huš

4. jul 2023 ob 22:46:23

Saga o Twitterju dobiva pravo skandinavsko širino, saj je Elon Musk v najnovejšem zapletu preprosto zaprl brezplačen dostop za neprijavljene uporabnike. Že zgolj za branje sedaj potrebujemo račun, s čimer Elon Musk igra tvegano igro, da bo tako povečal število uporabnikov. Možen je tudi obraten scenarij, to je zaton platforme zaradi zaklepanja v lasten mehurček.

Že doslej Twitter ni bil navdušen nad neprijavljenimi obiskovalci, ki niso imeli dostopa do vseh funkcij (npr. pregledovanja citirajočih čivkov), sčasoma pa se je pokazalo pojavno okno, da se je treba prijaviti. A za silo je vendarle šlo. Nič več, saj je neprijavljeni obiskovalci ne vidijo več ničesar. A tudi prijavljeni obiskovalci so dobili omejitev.

Uradno, da bi preprečili nasilno pobiranje vsebina s Twitterja (scraping), lahko prijavljeni obiskovalci pogledajo le 600 objav na dan. Še huje velja za nove uporabnike, ki so omejeni na 300 objav. Kdor želi več, mora imeti modro kljukico, in tedaj bo lahko videl 6000 objav na dan. Musk sicer pravi, da se bodo meje kmalu povišale. In kmalu so se: na 10.000 za preverjene račune, 1.000 za nepreverjene in 500 za nove. A vendarle bodo ostale - meje.

Musk trdi, da je bil v obe spremembi prisiljen. Odkar dostop prek API ni več zastonj, naj bi se namreč začel množični scraping vsebin, zato so bile uvedene omejitve. Vsebine naj bi najbolj zanimale razvijalce umetne inteligence, ki jim Twitter ne želi pomagati zastonj. Na sploh je Musk na misiji povečati dobičkonosnost podjetja - oziroma za začetek preprečiti izgube - za kar je pripeljal tudi novo vodjo Lindo Yaccarino. Ali bo uspela preobrniti smer letalonosilke, ki je v zadnjega pol leta izgubila več kot polovico zaposlenih in več kot polovico vrednosti, ni gotovo.