Musk v težavah zaradi tvita o prevzemu Tesle

Matej Huš

16. avg 2018 ob 00:03:53

Elon Musk se je zaradi devetih besed ali 61 znakov, ki jih je tvitnil pred tednom dni, znašel v pravnih škripcih. Zapisal je, da razmišlja o odkupu Tesle po 420 dolarjev za delnico in da je financiranje zagotovljeno. Pričakovano je to delnico izstrelilo kvišku za več kot 10 odstotkov, a se je kasneje izkazalo, da se je Musk vsaj malo prenaglil. In izvršni direktorji družb, ki kotirajo na borzi, se ne smejo prenagliti, zato ga je SEC (Agencija za trg vrednostnih papirjev) že začela preiskovati. Tesla je že dobila uradne zahtevke po izročitvi dokumentacije, hkrati pa se obetajo tožbe nekaterih borznih posrednikov, ki so trgovali (oziroma zapirali kratke pozicije) na podlagi Muskove objave.

Da ga je Musk polomil, se je očitno zavedel tudi sam, zato je ta teden objavil daljše pojasnilo, kako je po pogovorih s savdijskim državnim investicijskim skladom prepričan, da bo podjetje zagotovilo sredstva za nakup podjetja. Toda vse kaže, da je to še daleč od kakršnihkoli trdnih zavez.

Muskova objava, da je financiranje zagotovljeno, je vsaj hudo nenavadna, če ne celo nezakonita. Zakonodaja izvršnim direktorjem izrecno prepoveduje objavljanje neresničnih, netočnih ali zavajajočih informacij, ki vplivajo na tržno ceno podjetja. Fraza "financiranje zagotovljeno" je tako močna, da si jo lahko direktor privošči le, če ima pred seboj trdno zavezo, denimo pismo o nameri, pogodbo ali kaj podobnega. Zgolj na podlagi pogovorov je dati takšno izjavo izjemno tvegano. Stephen Diamond z Univerze Santa Clara je pojasnil, da si pod to frazo nihče ne predstavlja sestanka, temveč resno zavezo. Ker o prevzemu nič ne ve nobena ameriška banka, je tudi SEC začel preiskavo. V najslabšem primeru lahko Muska doleti kazenski pregon in prepoved opravljanja funkcije izvršnega direktorja v podjetjih, ki kotirajo, kar je seveda zelo malo verjeten scenarij. Lahko pa ga udari kakšna globa. Vseeno pa so si strokovnjaki enotni, da je bilo njegovo obnašanje izjemno nenavadno.

Pred takšno objavo bi se vsak direktor posvetoval z odvetniki za gospodarsko pravo, je dejal William Sjostrom z Univerze v Arizoni. Prav tako bi objavo izvedel bolj uradno, ne v obliki tvita, predvsem pa po zaprtju trgov. In odvetniki bi zagotovo črtali besedo "zagotovljeno" in jo nadomestili s čim manj zavezujočim. Zato ni presenetljivo, da bodo nekateri borzni posredniki poizkusili srečo tudi na sodišču, in so proti Musk zaradi zavajajoče izjave že vložili tožbe (konkretno No. 18-04865 in No. 18-04876, obe v severnem okrožju Kalifornije). Takšna objava namreč delnico premakne precej više, kar lahko prodajalcem na kratko povzroči ogromne izgube (short squeeze). Ne pozabimo, da je pri dolgih pozicijah največja izguba vrednost vložka (če delnice niso kupljene na kredit), pri kratkih pozicijah pa zgornje meje izgube ni. Prav tako je pri kratkih pozicijah pogostejši nakup z vzvodom.

Naslednje vprašanje je, ali so objave na družbenih omrežjih sprejemljive z vidika, da morajo biti vse pomembne informacije vsem igralcem na trgu enako dostopne. V znamenitem primeru iz leta 2012 proti Netflixovemu izvršnemu direktorju Reed Hastingsu, ki je v javni objavi na Facebooku zapisal, da je Netflix prvikrat presegel milijardno ur ogledov mesečno, je SEC odločil, da je to dovoljeno. Ker je Muskov profil javen in ker ga spremlja veliko ljudi, ki so navajeni, da na njem komentira dogajanje v svojih podjetjih, zagotovo izpolnjuje pogoj o enakomerni obveščenosti vlagateljev. A hkrati to pomeni, da mora zelo paziti, da so objave resnične. Ne pozabimo, da je Teslin in osebno Muskov interes, da je delnica Tesle čim više. Prihodnje leto marca zapade tudi nekaj posojil v višini skoraj milijarde dolarjev, ki bodo poplačana v denarju, če bo tečaj delnice pod 360 dolarji, sicer pa v delnicah. Za podjetje, ki je imelo konec junija letos 2,2 milijarde dolarjev denarnih sredstev in v predhodnem četrtletju denarni tok -742 milijonov dolarjev, to ni majhna razlika.