Spor v Nasi glede Opportunityja?

Dare Hriberšek

2. sep 2018 ob 00:26:08

Nasin rover Opportunity, ki je trenutno v nekakšni robotski komi, utegne svojo življenjsko dobo zaključiti zaradi precej birokratskega razloga: varčevanja. Agencija je namreč predstavila nov načrt njegovega reševanja, potem, ko ga je na Marsu zajela obsežna peščena nevihta in, ko že vse od 10. junija ni komuniciral s svojimi nadzorniki na zemlji.

Nasin načrt gre nekako takole: takoj ko se bo peščena ujma polegla pod določeno intenziteto, bi z zemlje Roverju, prek omrežja anten imenovanega Deep Space, začeli pošiljati ukaze. To bodo počeli 45 dni in če se bo Opportunity prebudil, bodo preverili njegovo stanje in ga nato ponovno spravili k življenju. V nasprotnem primeru bo obveljala domneva, da sta roverja pokončala marsovski prah in mraz.

A tudi potem še ne nameravajo odnehati. Po teh 45 dneh bi začeli še z nekajmesečnim pasivnim prisluškovanjem, v upanju, da bi solarne panele in druge instrumente na roverju očistili vrtinci vetra, ki so pogost pojav na rdečem planetu in so iz zaprašenosti pogosto pomagali tudi Opportunityjevemu bratcu, zdaj že pokojnemu Spiritu. Ampak, kot pravijo pri Nasi, tako očiščenje ni preveč verjetno, zaradi prevelike količine prahu, ki se je nabrala na panelih.

Temu uradnemu načrti pa nasprotujejo zaposleni, neposredno povezani z Opportunityjevo misijo, so izvedeli pri The Verge. Eden od njih je, seveda anonimno, povedal, da je 45 dnevni rok absolutno prekratek, saj je rešitev roverja skoraj popolnoma odvisna od vrtinčastih vetrov, ki pa se na Marsu pojavijo šele novembra. Torej v času, ko bo po Nasinem načrtu aktivna komunikacija z roverjem že končana. Zaposleni zato predlagajo, da bi to obdobje potegnili do januarja 2019, obdobje pasivnega prisluškovanja pa do konca tega leta. A kot pravijo, jim vodstvo Nase noče prisluhniti, domnevno zaradi varčevanja z denarjem. Zato operativci, ki delajo pri misiji Opportunityja menijo, da gre za načrt, po katerem bi roverjevo misijo prekinili iz povsem netehničnih razlogov.