NASA obupala nad Spiritom

Matej Huš

29. maj 2011 ob 18:07:17

NASA je v sredo poslala zadnje ukaze roverju Spirit, ki je na Marsu že več kot sedem let. Čeprav je bila njegova misija sprva načrtovana za tri mesece in je prvikrat skoraj odpovedal že po vsega treh tednih, sta s sestrskim vozilom Opportunity preživela več kot sedem let na Marsu.

Spirit je v resne težave zašel leta 2009, ko se je pogreznil v mehak pesek, iz katerega se ni uspel izkopati. Kmalu zatem mu je odpovedalo še desno zadnje kolo in upanja na premik je bilo konec. Sicer mu je že leta 2006 odpovedalo sprednje desno kolo, kar pa je pomenilo le, da je od takrat vozil vzvratno. Kljub temu je na Zemljo ves čas posredoval podatke, dokler ni 22. marca lani utihnil. Začela se je namreč zima, zato roverjeve sončne celice niso dobile več dovolj svetlobe, da bi zagotavljale energijo za delovanje, premakniti ali vsaj nagniti pa se ni mogel.

NASA je upala, da ga bodo sončni žarki spomladi vendarle prebudili. To se ni zgodilo, tako da je Spirit že več kot leto dni nem in najverjetneje mrtev. Ker se na Marsu zopet začenja jesen in se dnevi krajšajo, je NASA obupala nad Spiritom. Poslali so mu še zadnje ukaze, a ker se nanje ni odzval, so se odločili, da misijo končajo. Sestrski Opportunity medtem še vedno veselo leze po površju. Trenutno je na poti h kraterju Endeavour.