Prva nesreča Applovega avtonomnega vozila povzročila zgolj nekaj prask

Matej Huš

1. sep 2018 ob 12:58:46

Medtem ko Waymo (nekdaj Googlov oddelek) svoje samovozeče avtomobile preizkuša sorazmerno javno, k čemur sodijo tudi poročila o vseh nezgodah in trkih, v katere se zapletejo (prve lažje poškodbe, prvič kriv), je Apple skrivnostnejši. Šele te dni smo izvedeli za prvo nezgodo, v katero je bil vpleten Applov samovozeči avtomobil. Rezultat je zgolj zvita pločevina, o krivdi pa dokončne sodbe še ni, čeprav prve informacije kažejo, da Applov avtomobil ni bil kriv.

Nesreča se je zgodila ob uvozu na avtocesto v okolici San Francisca. V Applov Lexus, ki je skoraj stal, se je s hitrostjo okrog 20 kilometrov na uro zaletel Nissan Leaf, ki ga je vozil človek. Poškodovanih ni bilo, je pa vozilo "zmerno" poškodovano. Podrobnosti še niso znane. Lawrence Expressway, kjer se je nesreča zgodila, je ena izmed bolj obremenjenih avtocest, kjer je vključevanje zaradi gostega prometa zahtevno.

Tovrstne na videz nepomembne nesreče so vseeno podrobno preiskane, ker vključujejo avtonomna vozila. Proizvajalci jih morajo brez izjeme prijavljati uradu za promet, pogosto pa tudi sami natančno analizirajo, kaj je šlo narobe. Četudi avtonomna vozila tehnično ne prekršijo nobenega pravila, so podatki pomembni, da bi jih napravili varnejše in bolje ljudem podobne. Ljudje smo navajeni določenega sloga vožnje, zato kombinacija človeških voznikov in avtonomnih vozil lahko povzroči nesporazume.

Raziskave sicer kažejo, da veliko večino nesreč, v katere se zapletejo samovozeči avtomobili, povzročijo ljudje. Primeri, kot je bil Uberjev usodni trk s peško, so izredni. Toda cilj ni izdelati avtonomnega vozila, ki ne bo povzročilo nobene nesreče, temveč takšno, ki ne bo udeleženo v nobeni. To pa je nekaj povsem drugega, dokler so na cestah ljudje.