Prva smrtna žrtev v nesreči samovozečega avtomobila

Matej Huš

19. mar 2018 ob 21:57:37

Sinoči se je v Arizoni zgodila prometna nesreča s smrtnim izidom, v kateri je bil udeležen Uberjev samovozeči avtomobil. Po podatki policijske uprave v Tempeju, kjer je prišlo do trčenja, je vozilo v času nesreče obratovalo v avtonomnem načinu, je pa za volanom sedel operater za prevzem nadzora v sili. Vozilo je ob 22. uri po lokalnem času trčilo v 49-letno peško, ki je nepravilno prečkala cesto. Ponesrečenka je pozneje v bolnišnici umrla zaradi posledic prometne nezgode. To je prva nesreča s smrtnim izidom, v katero je udeleženo avtonomno vozilo. Pred poldrugim letom je sicer v trčenju s tovornjakom umrl lastnik tesle, ki se je zanašal na asistenčni sistem, a Tesla svojih vozil nikoli ni oglaševala kot samovozečih, temveč je ves čas poudarjala, da ponujajo zgolj asistenco.

Nesrečo Uberjevega vozila so potrdili tudi v podjetju, kjer so dejali, da bodo do razjasnitve vseh okoliščin prekinili vsa testiranja svojih samovozečih avtomobilov. Izvršni direktor Dara Khosrowshahi je že izrazil sožalje in napovedal pomoč policiji pri preiskavi. Uber je svoja avtonomna vozila začel testirati leta 2016 v Pittsburghu, kasneje pa so projekt razširili na San Francisco, Toronto in Phoenix. To je drugi Uberjev incident, saj je decembra 2016 eno izmed njihovih avtonomnih vozil prevozilo rdečo luč, zaradi česar so začasno ustavili program.

Manjši trki samovozečih avtomobilov niso redki, a so večinoma posledica nepravilnega ravnanja drugih udeležencev v prometu in se končajo zgolj z manjšimi poškodbami na vozilih. To je prva smrtna žrtev v nesreči s samovozečim avtomobilom, kar bo zagotovo pomembno vplivalo na razvoj tega področja v prihodnosti.