Prva nesreča Googlovih avtonomnih avtomobilov s poškodovanci, krivda drugje

Matej Huš

18. jul 2015 ob 12:45:10

Google je sporočil, da se je zgodilo, kar se je slej ali prej moralo. Njihovo avtonomno vozilo je bilo prvič udeleženo v prometni nesreči, kjer so bili poškodovani ljudje. Hitrost je bil nizka, zato ni nihče utrpel hujših poškodb. Kot še vsakokrat doslej je bil tudi to pot krivec za nesrečo neprevidni voznik in ne Googlov avtonomni avtomobil.

Če beremo Googlova poročila o napredku in nezgodah njegovih avtonomnih vozil, se hitro začnemo dolgočasiti. Čeprav so prevozili skoraj poldrugi milijon kilometrov v načinu brez voznika, so bili krivci za vse dosedanje nesreče drugi vozniki. Največ, kar 11 nesreč, je bilo zaradi neprilagojene hitrosti voznika za avtonomnim vozilom, ki ni uspel ustaviti, ko je Googlov avto obstal pred rdečo lučjo ali znakom stop. Skupno so bili avtomobili udeleženi v 14 nesrečah, a ne vedno v avtonomnem načinu.

Tudi to pot je bilo tako. Google je objavil posnetek nesreče, kot jo "vidijo" možgani pametnega avtomobila. Svetila je zelena luč, Googlov avtomobil pa je kot tretji ustavil v koloni, ki ni mogla v križišče, ker na nasprotni strani ni bilo prostora. Vidimo, da zadnji voznik (četrti) ni uspel ustaviti vozila in je trčil v Googlov avtomobil, v katerem so bili trije Googlovi zaposleni. Drugo vozilo je vanje trčilo s hitrostjo 27 kilometrov, zaradi česar so udeležence odpeljali v bolnišnico na slikanje, od koder so bili takoj odpuščeni. Voznik v drugem vozilu je imel lažje poškodbe vratu in hrbta.

Vodja ekipe avtonomnih vozil pri Googlu Chris Urmson pojasnjuje, da se končno vozijo in zaletavajo dovolj, da lahko dobijo pametno statistiko. Njihov avtonomna vozila v tednu dni prevozijo okrog 16.000 kilometrov, kar povprečen Američan prevozi v letu dni. To je dovolj, da končno dobijo statistiko, kako pogosti so trki z zvito pločevino, ki jih uradne statistiko zaradi pomanjkljivega prijavljanja in poročanja ne vrednotijo pravilno.

Še vedno pa velja, da so Googlovi pametni avtomobili bistveno varnejši vozniki od ljudi, saj ne le da se ne nikoli ne utrudijo, lahko pazijo na več nevarnosti in ne kršijo predpisov, temveč tudi predvidevajo akcije ostalih udeležencev. V Googlovih poročil najdemo številne primere, ko je Googlov avtomobil preprečil nesrečo, ki jo je skoraj zakrivilo neko drugo vozilo.